Турагенции

Кипър очаква повече български туристи през тази година

   
Кипър очаква повече български туристи през тази година
Дестинация Кипър беше представена пред туристически агенции и журналисти в хотел Маринела в София
  Мирослав Иванов

Министерството на турима на Кипър и българският туроператор „Онекс тур“ представиха дестинацията пред туристически агенти и журналисти на специална презентация вчера в столичния хотел „Маринела“. Туроператорът стартира директни чартъри от София до Ларнака с авиокомпанията BH Air от 5 май 2023 г., които ще бъдат всяка седмица и ще продължат до началото на ноември, обяви Велизар Димитров, маркетинг мениджър на „Онекс тур“. “Предлагаме настаняване в над 30 хотела в Кипър, което ни позволява да гарантираме условия за всеки вкус. Работим както с бюджетни хотели, които залагат повече на море и забавления на открито, така и с луксозни комплекси, които имат богати програми и всевъзможни активности на територията на хотела”, подчерта Димитров.

 Велизар Димитров

Посланикът на Кипър у нас Н.П. Хараламбос Кафкаридес обяви, че очакват повече български туристи през тази година. Отношенията между двете страни са много добри и търговията постоянно се увеличава. Българите обичат Кипър с хубавото време от 300 слънчеви дни годишно и красивото море, каза той. В допълнение и много българи живеят на острова.

 Посланик Хараламбос Кафкаридес

Кипър е известен с красивите си плажове, богататa история, природни паркове, висококачественото гостоприемно обслужване, хубава храна и вино. Страната разполага с 68 плажа, които са сертифицирани със син флаг за чистота. Съчетавайки всички тези компоненти, можем да си гарантираме уникална лятна ваканция, подчерта Иван Горобец, зам.-министър на туризма на Кипър. Туристите избират Агия Напа, Ларнака, Пафос и Лимасол, за да комбинират плажовете с интересни забележителности и богата история. Иван Горобец каза, че Кипър е с най-чистата морска вода в Европа, а плажът Ниси бийч е много посещаван и сред най-известните в света.

 Иван Горобец

От „Онекс тур“ са подготвили две програми за Кипър. Едната е за почивка, а другата – “Островът на Афродита”, която е обиколен тур с посещение на най-интересните забележителности. Цените за почивка започват от 390 евро на човек и включват чартърен полет на BH Air до Ларнака и обратно, 7 нощувки в хотел по избор на клиента в зависимост от типа изхранване и трансфери по цялата програма. Във всички пакети са включени и медицински застраховки. Българите могат да избират от над 30 хотела в Кипър, сред които St. Raphael Resort & Marina в Лимасол, AT HERBAL 5*, SO NICE CLUB 4*, SO WHITE CLUB 4*, CONSTANTINOS THE GREAT 5*, PENELOPE BEACH HOTEL 3* и луксозните комплекси AMANTI HOTEL (ADULTS ONLY) 5* PREMIUM, AMAVI 5* DELUXE, AMATHUS BEACH 5*, FOUR SEASONS LIMASSOL 5*, AMARANDE HOTEL 5* PREMIUM.

С триста слънчеви дни през годината, Кипър е интересна туристическа дестинация със също толкова интересна история. Името му е дадено преди 3500 години, когато е намерена ценната мед - кипрос. Мнозина гърци били привлечени на острова, за да се издигне той като символ на сила и власт. Десет различни народа са управлявали страната в продължение на 27 века. Когато турците завладели най-плодородната част през 1974 г., той бил разделен на две. Гръцките кипърци, които са 80% от населението, са в южната част, а турците са в северната. Малко страни са изживели историята си с такава страст. Има мъка за изгубената земя, но все пак щастието е доминиращата емоция на острова. От златните плажове, с техните зрелищни спортове, през цитрусовите дръвчета, боровете и планината Трудос, до веселите квартали - Кипър е едно цветущо приключение.

Трите основни града са Никозия, Лимасол и Пафос, които носят различно очарование, но едно е сигурно - всеки от тях впечатлява с характерната си архитектура, която умело съчетава модерни сгради със старинни крепости. Особено интересно място е за любителите на гръцката митология, тъй като Кипър е дом на много митове и легенди, най-известната от които, че е родното място на богинята на любовта - Афродита.

Градът Фамагуста е модерен европейски град, пълен с живот и хиляди летовници от цял свят, които намират подслон и развлечения в комфортни и луксозни хотели, наслаждавайки се на топлото лазурно синьо море с уникален златист пясък. В него се намират и най-хубавите плажове на Кипър – любимо място за почивка на световни филмови звезди. Ричард Бъртън и Бриджит Бардо често прекарват там ваканциите си, а хотел „Арго“ на „Кенеди авеню“ е сочен за любим на Елизабет Тейлър.

Лимасол е интересна дестинация. Той е вторият по големина град в Кипър след столицата Никозия, главното пристанище на острова и оживен курорт с яхтен порт. Разположен е в южната част на острова в залива Акротири. Старият град на Лимасол се намира в сърцето на курорта с тесни криволичещи улички, тръгващи от старото рибарско пристанище. Тук се намира и Старата средновековна крепост от 13 век - наследство от присъствието на Кръстоносците на острова. Някога в нея се е състояла сватбата на английския крал Ричард Лъвското сърце, а днес е превърната в Средновековен музей на Кипър, в който се съхраняват много предмети от бита, оръжия, дърворезби, бижута и други от това време. Старото пристанище е идеално място за романтична разходка, с многото стари лодки и малки уютни ресторантчета, предлагащи средиземноморски деликатеси. Към старата част е обособена нова модерна зона за престой на яхти и с много дискотеки, барове, кафенета, ресторанти и магазини за развлечение на туристите.

Агия Напа е един от най-известните кипърски курорти и парти дестинация. Плажната ивица представлява поредица от пясъчни заливи, където се съсредоточават жадните за слънце и коктейли тълпи лятно време. Най-известен е плажът Ниси, който се намира на около 3 км от града (има градски автобуси, може да си наемете кола или колело). Известен е с бурния си плажен живот и денем, и нощем, както и със стърчащата в морето скала на около 50 м от брега. Тук има всичко, от което се нуждаете - заведения, ядене и пиене, музика, водни спортове, магазинчета и хубав пясък.

 Онекс тур представи ново лого и брандиране

Презентацията на Кипър завърши със специална програма с местни народни танци и хубава музика. Специален гост беше българският певец Тони Стораро, който изпълняваше хитови гръцки парчета. А „Онекс тур“ представи новото си лого и ребрандиране. На събитието присъстваха още и представители на хотели от Кипър.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати