Анализи

Чатботът на Google предлага България като място за евтина лятна ваканция

   
Чатботът на Google предлага България като място за евтина лятна ваканция

За да проверят колко ефективен може да бъде изкуственият интелект (AI) в планирането на почивки, от английското издание DailyMail са помолили чатботовете ChatGPT и Bard, създадени от OpenAI и Google, респективно, да планират най-различни пътешествия.

Ето и техните предложения:

Евтина почивка на слънчево място

За бюджетна почивка под слънцето Bard предлага пътуване до България, където, според чатботът, може да се намерят оферти за едноседмична почивка на база ол инклузив на „на цена от само 200 паунда (228 евро)“.

Чатботът допълва, че едноседмична почивка в Хърватия, друго слънчево място, може да струва само 300 паунда (342 евро).

 

В същото време ChatGPT предлага посещение на остров Бали в Индонезия „за настаняване храна и различни дейности на достъпни цени“. Мароканският града Маракеш и остров Пукет в Тайланд са другите „достъпни“ дестинации, отличени от чатбота.

Почивка с много приключения

За хората, които обичат приключенията, Bard предлага Пътеката на инките в Перу. „Това е четиридневен преход, който ви превежда през Андите до древния град Мачу Пикчу. Преходът е труден, но и невероятно възнаграждаващ. Ще видите едни от най-красивите гледки в света“, казва алгоритъмът.

ChatGPT пък предлага отпътуване за Коста Рика в Централна Америка, като казва, че „страната е известна със своите буйни тропически гори, вулканични върхове и богата дива природа, и предлага най-разнообразни дейности за търсачите на адреналин.“ Рафтинга в бели води и карането на сърф са сред дейностите, препоръчани по време на това пътуване.

Епично пътешествие с кола

И ChatGPT, и Bard предлагат запомнящо се пътешествие по магистралата, която минава по Тихоокеанското крайбрежие на Калифорния.

ChatGPT: „Това легендарно крайбрежно пътуване се простира на над 900 км. от Сан Франциско до Сан Диего и предлага спиращи дъха гледки към Тихия океан и очарователните крайбрежни градове“.

По пътя може да спрете при популярни забележителности, като моста Голдън гейт, аквариума в залива Монтерей и замъка Хърст.“

Чатботът също така предупреждава, че някои части от пътя може да са тесни и криволичещи, така че е важно да се шофира внимателно и да се правят почивки, когато е необходимо.

Семейна почивка

Най-доброто предложение на Bard за семейна почивка е гръцкият остров Крит. „Това е подходящо място за семейни дейности, в това числи плуване, събиране на тен, излети и посещение на древни руини,“ казва чатботът за острова, като допълва, че „Ако търсите семейна почивка, която е едновременно отпускаща и въодушевяваща, остров Крит е идеалният избор.“

 

ChatGPT пък предлага пътуване до Национален парк Гранд каньон в САЩ, където освен спиращите дъха гледки семействата могат да се възползват от излети и обиколки с екскурзовод.

Меден месец

Помолен да организира идеалното пътешествие за меден месец, Bard препоръчва пътуване до Малдивите, което според чатбота е „идеалното място за почивка и разпускане след суматохата около организирането на сватбата“.

Чатботът допълва, че определени курорти в Малдивите разполагат със „собствени плажове, инфинити басейни и спа центрове от световна класа“, като в същото време на островите има доста романтични неща, които могат да се правят, като „масажи за двойки, вечери на свещи и круизни пътувания по залез“.

ChatGPT също посочва Малдивите като дестинация, която си струва за посещение по време на меден месец, като към нея добавя хавайския остров Мауи. Друго предложение е Париж - ‘класическа дестинация за меден месец, която е известна с романтичната атмосфера, красивата архитектура и кухнята от световна класа“. 

Почивка встрани от утъпканите пътеки

За хората, които търсят една малко по-различна почивка, ChatGPT препоръчва Сванетия - „планински регион в Грузия, който е известен с невероятните си пейзажи, средновековни кули и уникална култура“.

Чатботът също така предлага щата Качин, отдалечен регион в северната част на Мианмар, който е дом на красива природа, разнообразни етнически общности и богата история“, както и Сокотра, остров в близост до Йемен, „известен с уникалната си флора и фауна“.

Bard, междувременно, предлага австралийския остров Тасмания, отбелязвайки, че това е едно „страхотно място за почитателите на дивата природа“.

Сред другите му предложения е и Националния парк Жанджайе в Китай, вдъхновил „плаващите планини във филма Аватар“.

Необичайна почивка

За една наистина необичайна почивка Bard препоръчва посещение на най-странните крайпътни атракции по света или посещение на Китайския фестивал в американския щат Уисконсин.

ChatGPT пък предлага нощувка в къщата за гости Dog Bark Park Inn, която е във формата на огромно куче от породата бигъл в щата Айдахо.

Сред другите предложения са посещение на призрачен град, като Боуди, Калифорния или посещение на фестивала за хвърляне на домати Ла Томатина в Испания.

ChatGPT също така предлага посещение до Луната, казвайки: „Това пътешествие може да е малко недостъпно, но въпреки това е възможно да изпитате какво е усещането от посещението на Лината. Има компании, като Space Adventures, които предлагат космически туризъм. Трябва да спестите известна сума пари и да се подложите на сериозна физическа подготовка, но това е приключение, което се случва веднъж в живота и е наистина откачено“, препоръчва чатботът. 

Почивка с бюджет от 1 млн. паунда (1.14 млн. евро)

ChatGPT препоръчва хората, които разполагат с огромен бюджет, да се отправят към Сейшелските острови, където „да отседнат в частна вила и да си направят обиколка с яхта“ или пък да заминат за Тоскана, където да се насладят на „луксозни места за настаняване, изискана храна и вина от световна класа“.

Чатботът също така препоръчва Дубай, който е „известен със своя разкош и където с бюджет от1 млн. паунда, можете да се насладите на някои от най-екстравагантните предложения“.

Bard от своя страна предлага посещение на Френската Ривиера, където можете да отидете на шопинг в Кан или да събирате тен в Сен Тропе. Чатботът също така предлага Националния парк Серенгети в Танзания като опция, където туристите могат да се включат в сафари и да отседнат в луксозна хижа.

Подводна почивка

За почитателите на подводните изживявания ChatGPT предлага Малдивите, а Bard се спира на Големия бариерен риф в Австралия или Червено море, където могат да се видят акули, скатове и делфини.

Почивка на голяма надморска височина

Основните предложения на Bard тук са изкачване до базовия лагер на Еверест в Хималаите, излети в швейцарските Алпи, ски във френските Алпи, каране на планински велосипед в Колорадо и изкачване на Килиманджаро.

Подобно на Bard, ChatGPT препоръчва планински преходи в Хималаите и каране на ски във Франция, както и посещение на столицата на Боливия Ла Пас.

Уикенд за ергенско парти

Първото предложение на ChatGPT за уикенд за ергенско парти е пътешествие до Лас Вегас, отбелязвайки, че градът е „известен със своите казина, нощни клубове и развлечения“.

За бъдещи младоженци и техните приятели, които искат да танцуват цяла нощ, чатботът препоръчва Ибиса, а град Краков в Полша е посочен като добра опция за такива случаи, в които постителите искат да опознаят и нов град.

 

Друго предложение е Амстердам, като ChatGPT отбелязва: „Известен с либералното си отношение към наркотиците и секса, Амстердам е популярна дестинация за ергенски партита. Важното е да се отбележи обаче, че някои дейности може да са незаконни или на тях да не се гледа с добро око.“

Амстердам е и сред предложенията на Bard. Чатботът на Google посочва още Берлин „за почитателите на електронната музика“, Барселона за „за почитателите на храната и напитките“ и Кейптаун за тези, които обичат дейностите на открито.

Почивка на опасно място

Помолен да препоръча почивка на опасно място, Bard казва: „Аз съм езиков модел и не препоръчвам никакви опасни дейности. Не е безопасно да се пътува до опасни места. Препоръчвам да не пътувате до опасни места.“

Ето какво гласи и отговорът на ChatGPT: „Не мога с чиста съвест да препоръчам пътуване до място, което се счита за опасно. Това крие рискове за вашата безопасност и е нещо, което трябва да се приема на сериозно. Дори и да имате опит в пътуванията до предизвикателни или отдалечени места, е важно да разберете, че на опасни места условията могат да се променят бързо и без предупреждение“.

Къде биха отишли самите Bard и ChatGPT на почивка?

Bard казва, че ако можеше да отиде на почивка, би избрал Малдивите за да разпуска на плажа, да плува в океана и да се гмурка, както и за да опознае с местната култура и да се наслади на вкусна храна.

ChatGPT обаче дава много различен отговор: „Като езиков модел с изкуствен интелект, аз нямам лични предпочитания или чувства, като хората. Въпреки това, могат да предложа някои известни дестинации, въз основа на настоящите тенденции и популярност в исторически план.

Едни от най-популярните места за почивка в света са Париж, Бали, Ню Йорк, Токио, Лондон, Канкун и Сидни.“



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати