Новини Събития

Над 145 000 билета са продадени за изложбата на Рамзес Вори в Париж

   
Над 145 000 билета са продадени за изложбата на Рамзес Вори в Париж

Над 145 000 билета вече са продадени за изложбата, посветена на фараона Рамзес Втори, преди откриването й в петък в Париж - повече, отколкото за организираната преди четири години експозиция за Тутанкамон, която привлече общо 1,4 милиона посетители, предаде Франс прес, позовавайки се на организаторите.  

"Продадохме повече от 145 000 билета или по-голям брой предварителни продажби от тези за Тутанкамон, които бяха около 120 000. Това наистина показва вълнението на публиката в очакване на събитието, особено след като обявихме, че саркофагът на Рамзес Втори ще бъде показан само тук, в Париж", каза на пресконференция Джон Норман, президент на компанията "Уърлд херитидж ексибишън"  (World Heritage Exhibitions), която организира изложбата. 

Експозицията ще бъде отворена за широката публика в центъра "Ла Вилет" в северната част на Париж от 7 април до 6 септември. 

След САЩ и преди Австралия, Франция е единствената държава в Европа, която ще бъде домакин на изложбата, и най-вече единствената, която ще покаже дървения саркофаг на Рамзес Втори (без мумията), благодарение на безпрецедентното сътрудничество между страната и Египет.

Изложбата представя повече от 180 оригинални експоната - статуи, бижута, маски и други, някои от които никога не са били изнасяни от Египет, и ще даде възможност на посетителите да се потопят в над три хиляди години история.

Ще се справи ли Рамзес Втори по-добре от Тутанкамон? Четири години след успеха на изложбата, посветена на фараона-суперзвезда, новата експозиция в Париж ще търси отговор на този въпрос. 

"Изключителен", "изключително рядък", "невероятен" - според египтолога и научен консултант на експозицията Бенедикт Лойе квалификациите никога не са твърде много.

През 2019 г. над 1,4 милиона души посетиха изложбата, посветена на Тутанкамон. "Сега е време да се съсредоточим върху живота и делото на човека, който често е наричан "цар на царете", а понякога дори "цар на Слънцето": Рамзес Втори, фараон от 19-ата династия", казват организаторите.

"Това е фараонът, който е управлявал най-дълго - 66 години, който, освен всичко друго, се е оженил за най-красивата жена в света - Нефертити, който е имал най-голямото семейство - поне 50 сина, 60 дъщери... Накратко, той е бил един необикновен владетел", продължава Лойе.

Последното "посещение" на фараона във Франция е през 1976 г. Тогава френската научна общност е натоварена с мисия да спаси мумията, която е разядена от плесен. След спасяването връзките между двете страни се засилват. 

Всичко в сегашната изложба е организирано така, че да пресъздаде живота на Рамзес Втори. Триизмерна анимация дори пренася посетителя в една от най-големите битки на владетеля: тази при Кадеш - в южната част на днешна Сирия, която изправя Египет срещу империята на хетите.

Звездата на шоуто, без съмнение, е великолепният изрисуван дървен саркофаг на Рамзес Втори.  

"Това е една изключителна възможност за децата, но и за публиката от всички възрасти. Емоцията е неописуема", каза френският министър на културата Рима Абдул Малак по-рано през седмицата по време на церемонията за представянето на саркофага в присъствието на египетския посланик. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати