Анализи

Сан Марино е най-малко посещаваната страна в Европа

   
Сан Марино е най-малко посещаваната страна в Европа

Според Световната организация по туризъм Европа привлича повече международни туристи от който и да е друг регион в света. Туристите винаги са били изправени пред трудния избор от десетки дестинации, предлагащи интересна история, разнообразни занимания и невероятни пейзажи. Най-много посетители винаги е привличала Франция, но коя е страната на последно място. 

Титлата на най-малко посещавана страна в Европа получава Сан Марино. Със своите 61 кв.км. тя представлява точица на картата, но въпреки това си струва да я посетите, препоръчва списание National Geographic.

Основана през 4 век тя е една от най-старите републики в света и е оцеляла от времето, когато градовете-държави са изобилствали в Европа - критичен етап за развитието на демократичния модел по света. Разходете се из столицата, също с името Сан Марино, където коли няма и която е обявена за обект в Списъка на ЮНЕСКО. Средновековният изглед на града е съпроводен от три внушителни кули, които свидетелстват за бурно минало.

Сан Марино е разположен върху планината Титано, част от Апенините, и има зашеметяващ изглед към Адриатическо море. Склоновете са изпъстрени от стари каменни пейки, които предлагат възможност за припичане на слънце сред зеленината и гледка към отдалечените села. От Боржо Маджоре до историческия център на града има влакче.

Всички правила на северноиталианската храна важат и тук, като особено изразена е традицията в правенето на сирена. Кухнята на Сан Марино, която е богата на паста и ястия с месо, балансира плътния вкус и свежестта с местни съставки. Популярни са хлебчетата piada, като не бива да забравяте и виното: страната е производител от близо две хиляди години, а бутилките отлежават в местните пещери.

В историческата столица има метоси от XIV и XVI век, тук се намират театърът Титано от XVIII век и неокласическа базилика построена през XIX век. Централният площад Palazzo Pubblico  напомня на площада Palazzo Vecchio във Флорениця, но е с по-малки мащаби.

Поради безмитната политика на Сан Марино пазаруването тук излиза по-евтино отколкото в съседна Италия. Интересни са местната керамика и пощенските марки създадени в края на XIX век за употреба в рамките на страната.

Сан Марино може и да не е член на Европейския съюз, но се радва на отворени граници с Италия (за туристи, които остават по-малко от 10 дни визи не са необходими). Местоположението на страната е удобно за еднодневни посещения от Флоренция или Болоня, които се намират на по-малко от три часа път.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати