Новини Събития

Байдън сложи край на извънредното положение, свързано с COVID-19

   
Байдън сложи край на извънредното положение, свързано с COVID-19

Президентът на САЩ Джо Байдън официално сложи край на националното извънредно положение, свързано с COVID-19, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. То беше в сила от три години в страната, в която пандемията взе над един милион жертви.

Белият дом съобщи, че Байдън е подписал закон, приет от Конгреса, с който се слага край на националното извънредно положение, свързано с Ковид-19. 

Средствата, отпускани от 2020 г. за доставката на тестове за диагностициране на Ковид,  безплатните ваксини и други извънредни мерки, вече няма да са на разположение.

Отделно санитарното извънредно положение, което е различно, от гореспоменатото извънредно положение, ще изтече в САЩ на 11 май. Изтичането му ще доведе и до отмяна на действието на мярка, приета през 2020 г. от администрацията на Доналд Тръмп, която позволява експулсирането незабавно на мигранти, които не разполагат с виза, дори и на потенциални кандидати за убежище.

Едновременно с всичко това правителството на САЩ обяви, че ще похарчи над 5 милиарда долара за усилията за разработване на нови ваксини за COVID-19 и на нови методи за лечение, предадоха световните агенции. Проектът се нарича "НексДжен" ( съкратено от Следващо поколение) и цели да предостави по-добра защита от коронавирусите, в това число и онзи, предизвикващ COVID-19.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати