Анализи Новини

Вижте най-добрите круизи за Северното сияние

   
Вижте най-добрите круизи за Северното сияние

Ако виждането на северното сияние е в списъка ви за пътуване, вероятно вече сте разгледали най-добрите места, за да ги видите: сред тях са северни дестинации като Аляска, Канада, Гренландия, Исландия и Скандинавия. Но обмисляли ли сте някога да посетите тези дестинации по море, а не по суша? Много круизни линии не само предлагат маршрути до тези региони, но също така предлагат и специфични за северното сияние плавания. Круизът е особено привлекателен за търсачите на северно сияние, защото корабите имат достъп до отдалечени райони без светлинно замърсяване, което позволява на гостите да видят полярното сияние в пълния му блясък. Така че, ако все още не сте го виждали или ако искате да го видите отново – ето седем круиза, чрез които да видите северното сияние.

1. Viking: In Search of the Northern Lights

В продължение на 13 дни луксозният океански кораб Viking превозва гости от Лондон до Амстердам, след това по целия път нагоре по крайбрежието на Норвегия и на север от Арктическия кръг, преди да се върне обратно на юг в норвежкия град Берген. Самите норвежки фиорди са невероятна гледка сами по себе си – и ако са съчетани със северното сияние, това е още по-добре! Плаванията се провеждат от януари до март, когато дневната светлина е ограничена в Арктическия кръг, което създава първокласни възможности за наблюдаване на полярното сияние. Цените започват от 4999 долара на човек и трябва да се отбележи, че Viking е круизна линия само за възрастни.

2. Aurora Expeditions: Northern Lights Explorer

Като се има предвид, че круизната линия е кръстена на атмосферния феномен, не трябва да е изненада, че предлага маршрут специално за северното сияние. При продължителност от 19 до 22 дни, в зависимост от заминаването, има достатъчно време да се надявате за появата на северно сияние – или две, или три, или повече. Плаванията започват в северния норвежки град Киркенес, преди да отплават на юг по крайбрежието, и след това се насочват обратно на север към отдалечения архипелаг Ян Майен, към живописните фиор ди на Източна Гренландия и около северната половина на Исландия . По-дългият маршрут продължава с посещение на Фарьорските острови и слизане в Берген, Норвегия. Aurora предлага само едно от тези плавания годишно през септември. Цените започват от 19 705 долара на човек.

3. Hurtigruten: The Classic Roundtrip Voyage

Hurtigruten е нещо като изключение в този списък, защото не предлага конкретни маршрути за северното сияние. Но маршрутите на тази крайбрежна фериботна компания в Норвегия просто пресичат перфектните географски ширини, за да видите полярното сияние. Всъщност от Hurtigruten са толкова сигурни, че ще видите северното сияние по време на сезона на полярните сияния, че ако то не се появи при плаване от 11 дни или повече, компанията ще ви даде безплатно шест- или седемдневен круиз, за ​​да опитате отново. За най-добри шансове да видите северното сияние, предлагаме 12-дневния двупосочен маршрут от Берген до крайбрежието на Норвегия и обратно. Цените започват от 2309 долара на човек.

4. Quark Expeditions: Under the Northern Lights

Специализирана в полярни пътешествия, Quark Expeditions знае едно-две неща за северното сияние, поради което компанията предлага плавания с полярно сияние всяка есен. Тези 14-дневни маршрути пътуват от Исландия до Гренландия и обратно от септември до началото на октомври. Тъй като по-голямата част от пътуването се провежда над Арктическия кръг, шансовете да видите северното сияние са високи, особено след като слънчевата активност има тенденция да достига своя връх около есенното и пролетното равноденствие съответно през септември и март. И ако не се появят, все още можете да изследвате Исландските фиорди и източните брегове на Гренландия – това само по себе си е страхотно преживяване. Цените започват от 8 501 долара на човек.

5. Oceanwide Expeditions: East Greenland Scoresby Sund – Aurora Borealis

Ако нямате две или три седмици да се освободите от работа, за да отидете да гледате северното сияние, помислете за осемдневни плавания на Oceanwide Expeditions за полярно сияние от Исландия до Гренландия и обратно. Приключението започва в Акурейри, неофициалната столица на Северна Исландия, преди да се насочи към спиращия дъха Scoresby Sund на Гренландия, най-голямата система от фиорди в света. Ако имате малко повече време, можете да изберете 13-дневния маршрут Шпицберген – Североизточна Гренландия – Aurora Borealis, който започва в архипелага Свалбард, преди да отплава към Гренландия и надолу към Исландия. И двете се провеждат в края на лятото до началото на есента, когато мракът се завръща в небето над Арктика. Цените за осемдневния маршрут започват от 4600 долара на човек.

6. Cunard: Norway and Northern Lights

Всяка есен един или два от корабите в легендарната флота на Cunard се отправят на север към Норвегия, където гостите се наслаждават на живописен круиз по крайбрежието. 12-дневните маршрути тръгват от Саутхемптън, Англия, преди да стигнат до Алесунд, Тромсьо, Нарвик и Хаугесунд, плавайки през величествени фиорди по пътя. Тъй като корабите плават по този маршрут от октомври до ноември, небето ще бъде достатъчно тъмно, за да видите северното сияние, ако реши да се появи. Цените започват от 1689 долара на човек.

7. P&O: Norway

Най-достъпната опция в този списък, британската круизна линия P&O извършва 12-дневни плавания до Норвегия целогодишно, но по време на сезона на полярните сияния има голяма вероятност да видите северното сияние, докато сте на борда. Гостите се качват в Саутхемптън, Англия, преди да отплават на север към Норвегия, пътувайки чак до Тромсьо, северно от Арктическия кръг. Препоръчваме да си вземете стая с прозорци за най-добрия възможен шанс да видите северното сияние. Въпреки това, тези във вътрешните каюти винаги могат да се качат на палубата – което трябва да направите така или иначе, за да станете свидетели на пълното величие на атмосферния феномен. Цените започват от 1385 долара на човек.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати