Новини Хотели

Летният туристически сезон ще започне с недостиг от над 3000 работници

   
Летният туристически сезон ще започне с недостиг от над 3000 работници

Очакваме трудности по време на летния туристически сезон, защото има дефицит на над 3000 работници. Това каза в студиото на Euronews Primetime хотелиерът Стоил Далевски. По думите му с казуса с работната ръка хотелиерите по морето се сблъскват всяка година, но той все повече се задълбочава.

Повечето квалифицирани кадри заминаха да работят в чужбина, обясни той. Трудно е да намерим хора, защото много са малко тези, които искат да дойдат за около 2 месеца по време на сезона, а после отново да търсят препитание, каза още Далевски. Хората избират места, където сезонът или е по-дългосрочен или работят целогодишно.

Сред дефицитните служители са рецепционисти, камериерки, управители. Хотелиерът обясни, че на свободните позиции се наемат и украински бежанци, но там усложненията са от административен характер – трудно е да бъдат оформени техните работни документи. Според Стоил Далевски бежанците от Украйна също търсят дългосрочна заетост и избягват сезонните работни места.

Много малка част от заетите работни места по морето са целогодишни, а миналата година например активният сезон продължи едва 45 дни. Такава е тенденцията и тя изглежда ще се запази. Преди години сезонът у нас продължаваше по 4-5 месеца.

Основните причини за по-кратката продължителност на летните почивки според Далевски са комплексни – отражение е дала както войната в Украйна, така и високите нива на инфлацията и липсата на гости от Русия.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати