Анализи Новини

Поли Карастоянова: Проблемите за българския туризъм едва сега започват

   
Поли Карастоянова: Проблемите за българския туризъм едва сега започват

Бъдещето за туризма в България изглежда не е така светло, каквото го представят политиците. И проблемите за сектора тепърва започват въпреки че всички пречки, които стояха пред него, свързани с COVID, отдавна са зад гърба ни. Това стана ясно от участието на Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм (НБТ) в подкаста на Economic.bg – „Едно наум“.

Туризмът беше наказан от българските политици през последните две години с отказа им сектора да бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост. Ще търсим възможност да преодолеем тези дефицити“, казва тя.

Според нея заради липсата на европейски средства няма да може да се осъществи мащабна промяна в модела на финансиране на сектор „Туризъм“. Освен това още през 2025 г. ще се сблъскаме челно с проблемите, за които не сме мислили по-рано, защото именно тогава всички наши конкуренти вече ще са усвоили парите по Плана за възстановяване.

Припомняме, че за сектор „Туризъм“ няма пряка мярка, по която да се възползва от европейските пари. Възможностите са само индиректни.

Липса на разбиране и нежелание за реформа

Липсата на работна ръка в туризма е един от най-големите проблеми в сектора. А единственото решение на този проблем, според Карастоянова, е вноса на работници от трети страни. Тук обаче възникват куп административни пречки. Тъй като според наредбата, която регламентира вноса на кадри от трети страни, всеки работник се регистрира в съответното населено място, а не при работодателя си. И така ако един собственик на хотел по морето наеме сезонни работници, то той няма право да прехвърли същите работници в хотел в някои зимен курорт, който отново е негова собственост.

Необходима е промяна в наредбата. Това не е закон, който да трябва да минава през Народното събрание, а наредба на Агенцията по заетостта. Изцяло функция на решение на  министъра на социалната политика. И това не се случва. Ето какво означава липсата на разбиране и елементарно усилие да бъде направена крачка в оптимизиране на тази процедура“, обяснява Карастоянова.

От Националния Борд по туризъм ще настояват пред представителите на 49-то Народно събрание за приоритизиране на сектор „Туризъм“ и спешни реформи в няколко направления – регламентиране на туристически гаранционен фонд, синергия между всички туристически системи, както и оформяне на отделен орган, извън Министерството на туризма, който да се занимава само с маркетинговите кампании на България.

Считаме, че отдавна е отесняла правната рамка, в която са разположени правомощията на Министерството на туризма. Развитието на цялостна концепция и виждане ще гарантират много по-висока конкурентоспособност на българския туристически сектор“, казва изпълнителният директор на НБТ.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати