Анализи

Шест от най-красивите участъци на Великата китайска стена

   
Шест от най-красивите участъци на Великата китайска стена

Работата по Великата китайска стена е започнала преди повече от 2500 години, като началото й датира от около 770 г. пр. н. е. до 476 г. пр. н. е. В следващите епохи са добавени различни секции, тъй като конкурентни династии и фракции се надпреварват да упражняват контрол. Работата, в крайна сметка, спира през 17 век.

Въпреки че не е единична, непрекъсната структура, стената се простира на над 21 000 километра, извивайки се през 15 провинции, 97 префектури и 404 окръга.

И докато определени участъци са невероятно популярни сред туристите, много части са потънали в неизвестност, запуснати и дори забравени.

Независимо дали планирате да посетите Великата стена за първи или за петдесети път, не пропускайте тези участъци, съветва CNN Travel:

Градът на костенурките Йонгтай

Великата стена не е просто крепост от тухли и хоросан - на определени места кули на назъбени планински върхове, градове-крепости или дори широки реки се считат за участъци от нея.

Градът на костенурките, построен по времето на династията Мин (1368-1644) като част от Великата китайска стена, е завършен през 1608 г. и е дом на около 2000 пехотинци и 500 кавалерийски единици в пика си.

Днес този град-крепост се намира в Ситан в северната централна провинция Гансу. Въпреки че в него няма много истински костенурки, гарнизонният град получава прякора си поради уникалната си форма.

Южната порта действа като глава, а западната и източната порти - като плавници. Овалната стена на града е тялото, докато северната порта е опашката. Като един от най-добре запазените и наистина автентични оградени градове в Китай днес, той определено заслужава вашето време.

Можете да отседнете в центъра на окръг Джингтай. Древният град е само на 30 минути с такси от там, така че можете да го посетите, когато светлината е най-добра за снимки.

Как да стигнем до там: Ланджоу, столицата на провинция Гансу, има голямо международно летище и високоскоростни влакови връзки от много градове в Китай.

Мутианю/Дзианкоу

Това са две съседни секции от Великата китайска стена, които се простират на около 25 километра по протежение на планинските върхове на Пекин.

Те са може би двата най-класически примера за изграденото през династията Мин, оцелели днес, като изкачването на който и да е от тях е преживяване, гарантирано променящо живота.

Мутианю е най-добрата част от „туристическата стена“. Реставриран през 80-те години на миналия век, той е много комерсиален, но и изключително красив. Посетителите, които не са готови за похода, могат да вземат кабинков лифт до върха.

На запад от Мутианю, Дзианкоу е известен като "дивата стена" - не е необходим билет и не е комерсиализиран. Като се има предвид това, от 2020 г. пешеходният туризъм в райноа не се радва на одобрение от местните власти поради опасения за безопасността.

Мутианю и Дзианкоу са на по-малко от 90 минути път с кола от центъра на Пекин, но е силно препоръчително да се насладите на една нощ в провинцията, ако времето позволява.

Батайзи

Село Батайзи се намира в частта Мотианглинг на Великата китайска стена и е дом на руините на готическа църква, построена през 1876 г. под ръководството на немски мисионер.

Църквата е срутвана и ремонтирана многократно в своята почти 150-годишна история, а камбанарията е единствената част, която все още се издига на мястото си.

Задължително трябва да посетите и Датонг - пещерите Юнганг (обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО) и висящият храм Хеншан ще направят пътуването ви още по-запомнящо се.

Село Батайзи е на 80 километра западно от Датонг - един от най-големите и известни градове на провинция Шанси, който е достъпен със самолет или високоскоростен влак от други градове в Китай.

Лауниоуан

Както казват местните, това е мястото, на което Великата китайска стена и могъщата Жълта река си стискат ръцете.

Крепостта е построена през 1467 г., докато най-известната кула на Великата китайска стена в този район - Wanghe Tower (буквално означаваща кула за наблюдение на река), е изградена през 1544 г.

Късното лято или началото на есента е чудесно време за посещение, тъй като ще избегнете потенциално опасните планински пътища по време на пролетните дъждовни бури или неприятно студено време на място без добра инфраструктура.

По Великата китайска стена има само няколко места, в които тя се среща с водни тела – от тях това е най-зашеметяващото.

Препоръчва се разходка с лодка по реката. Така ще можете да се потопите в естествената красота на ждрелото на Жълтата река, докато се дивите на непоколебимата решителност на тези древни архитекти.

До Лауниоуан е трудно да се стигне с обществен транспорт. Най-добрият вариант е да наемете кола от Датонг през Батайзи - така ще можете да видите две невероятни места в рамките на едно пътуване.

Приказната кула

Строителството на Великата стена в Симатай започва през 1373 г. Тя е разширявана и подсилвана периодично по време на династията Мин. Приказната кула е една от най-известните кули на стената в района, но също така и една от най-малко посещаваните поради трудния достъп.

Това е пътуване, което ще засити и най-приключенски настроените туристи, но се препоръчва да се ограничат до близките две кули, за да не застрашат безопасността си.

Както при посещението на Мутианю и Дзианкоу, този участък от стената гарантирано предоставя зашеметяващи гледки по всяко време на годината.

Душику

Построена в периода 1507-1567 г., тази секция от стената е висока седем метра на някои места – не е малко, като се има предвид, че е направена от натрупани камъни.

Намира се точно срещу пътя от град Душикоу в провинция Хъбей. Тази част от стената е уникална, тъй като много други участъци от нея близо до Пекин са изградени с тухли.

Най-добре е Душику да се посещава през лятото, особено през юли и август, когато хълмовете на околните пасища са зелени. Прохладните вечери създават идеално време за пикник на открито.

Благодарение на цялата инфраструктура, изградена за Зимните олимпийски игри през 2022 г., пътуването до Душику е съкратено с почти два часа. Ако предпочитате да не шофирате, използвайте автобус или такси.

Имайте предвид обаче, че придвижването с обществения транспорт отнема един или два часа от това с автомобил.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати