Анализи Новини

Вижте непокътнатите плажове и манастири в Гърция

   
Вижте непокътнатите плажове и манастири в Гърция

„Пътуването в Гърция изглежда като оживяла пощенска картичка, която обаче се простира до хоризонта във всички посоки.“

Това гласи въведението към Wild Guide Greece от Сам Фирман и Ник Хутън - нов пътеводител, който представя „великолепната дива страна“ на Гърция.

Той е изпълнен със снимки от повече от 1000 райски места - много от които малко известни - в континентална Гърция и многото й острови, заедно с подробни указания и информация как да ги посетите, включително точни координати.

Сред топ дестинациите са манастири, включени в списъка на ЮНЕСКО със световно наследство и кацнали на върха на гигантска скална кула, идилично място за гмуркане с шнорхел във водите край Корфу и приказен малък остров, разположен край бреговете на Паксос, пише Daily Mail.

Подгответе се да се потопите в неземната красота на Гърция:

Метеора, Централна Гърция

Pixabay

"Този обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО е културна и геоложка страна на чудесата с източноправославни манастири, разположени в пейзаж от титанични и неземни скални кули“, пише в пътеводителя.

Координати: 39.713, 21.636

Плаж Прасониси, Родос

„В най-южния край на Родос, този популярен двустранен плаж, осеян с уиндсърфисти, по време на отлив се простира до малък остров,“ според книгата. Ако търсите уединение, можете да се насочите към заливите на малкото парче земя.

Координати: 35.888, 27.7717

Плаж Дамос, Пелопонез

В книгата се казва: „Този грандиозен, отдалечен плаж се разгръща от устието на дефилето Балогери, ограден от отвесни гористи скали.“ Той е „епично“ място за диво лагеруване.

Координати: 36.8374, 23.0522

Драконово езеро, Тимфи, Северозападна Гърция

„Тази перфектна езерна купа на върха на планина с височина над 2000 м, трябва да бъде същността на всяко пътуване до тази област“, се казва в пътеводителя.

Авторите добавят: „При изгрев слънце се изкачете на съседния връх, за да наблюдавате събуждането на планината, преди да слезете до езерото, за да се потопите в него заедно с алпийски тритони."

Координати: 39.994, 20.7867

Остров Панагия, край брега на остров Паксос

Книгата го описва като „живописно покрито с борове островче, което е популярно място за сватби във водите на пристанище Парга“. И съветват задължително да разгледате църквата.

Координати: 39.2816, 20.4019

Пещери Дидима, Арголида, Пелопонез

Авторите на пътеводителя обясняват, че това място е „впечатляваща“ дупка, неподходящо разположена сред полета. Те я описва като „изгубен свят“, който е „оживен с нощуващи птици и растителност“. Вход на тунел сред дърветата води надолу към църква, вградена в стената.

Координати: 37.4702, 23.1679

Плаж Балос, Западен Крит

Pixabay

Тюркоазени води, бял пясък, скалист остров и обширна лагуна са отличителните характеристики на най-известния плаж на Крит - Балос. Той обаче може да е доста пренаселен.

Координати: 35.5834, 23.5882

Баните на Венера, остров Китира

За това блажено място книгата разказва: „Този живописен залив, обзаведен със скални образувание за излежаване и скачане в лазурната вода, изглежда идеалното място за прекарване на всеки един летен следобед.“

Координати: 36.2268, 23.0814

Клисура Панта Врехей, Централна Гърция

Панта Врехей „вероятно е най-вълшебната разходка в дефиле“. Книгата разкрива, че посетителите могат да „гребат, газят и дори плуват по девствената река Крикелиотис, под разклатен пешеходен мост и в извит каньон, който води към калейдоскопично скривалище от блестящи водопади“.

Координати: 38.7579, 21.7467

Нос Драстис, Корфу

Pixabay

Въпреки че достъпът до този изваян от вятъра нос е забранен, вечерната светлина върху неговите варовикови дъги е великолепна. Можете да направите обиколка с лодка около него от естествено пристанище наблизо.

Координати: 39.7984, 19.6741

Плаж Спилия, остров Скопелос

Книгата описва това място като „спокоен залив с пясък и чакъл, защитен от дълбок вход и драматична клиновидна скала. Няколко пещери осигуряват сянка, добавят авторите.

Координати: 39.1760, 23.6452

Манастир Кипинас, Централна Гърция

„Изсечен дълбоко в околната скала през 1212 г., с прибиращ се мост, този пещерен манастир е служил като тайно училище по време на турската окупация“, разкрива книгата, като се добавя, че е „зашеметяващ отвътре и отвън“.

Ако искате да го посетите, струва си да знаете, че затваря в 16:00 всеки ден.

Координати: 39.5674, 21.1304

Плаж Киони, село Киони, Итака

„Този фотогеничен и донякъде скрит микроплаж е идеален за плуване следобяд в Киони - с камъчета и скали, падащи в лазурните дълбини“, разкрива пътеводителят.

Координати: 38.4485, 20.6901

Фиропотамос, остров Милос

Описвайки това рибарско селище, авторите твърдят: „Рибарско пристанище, църква и плаж се съчетават, за да създадат типичния пейзаж на Милос.“

Координати: 36.7583, 24.4284

Плаж Лимни, Корфу 

„Този двустранен плаж с бели камъчета свързва брега с островче с малка пещера и скални басейни“, пише в книгата, добавяйки, че е близо до село Палеокастрица и е сравнително тих, защото е „донякъде труден за достъп".

Координати: 39.6655, 19.7239

Жп линия Одонтотос, Северен Пелопонез

Тази запомняща се железопътна линия от тунели, мостове и разклатени релси се вие драматично през дефилето Вураикос.

Координати: 38.1103, 22.1612

Воден резервоар Вотони, Източен Крит

Наричана още Какия Скала, тази странна историческа реликва е издълбана в мек пясъчник и изпълнена със стъпала. Скочете в открито море и изплувайте внимателно обратно в плиткия резервоар през отворите на шлюза.

Когато резервоарът е построен, морските нива са по-ниски и само най-високите вълни проникват в него.

Координати: 35.0114, 25.8418

Езеро Верлига, Северна Гърция

Това място, което се намира на хиляди метри височина в сянката на страховитата планина Лакмос, е „истински планински рай“. Според пътеводителя е „върховно“ място за къмпинг, на което „най-пълноценно можете да се наслаждавате през пролетта, когато минзухарите цъфтят сред снежните петна“.

Координати: 39.6730, 21.1282



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати