Събития

Тракийската гробница в Поморие ще привлича туристи с нова светлинна система

   
Тракийската гробница в Поморие ще привлича туристи с нова светлинна система

Нова светлинно-звукова система ще бъде внедрена в Тракийската куполна гробница в Поморие. Целта е да привлече вниманието на още повече посетители към архитектурния обект.

Дейностите по реализацията бяха инспектирани от кмета на Поморие Иван Алексиев и директора на Историческия музей в града д-р Антон Карабашев, съобщиха от пресцентъра на крайморската община, цитиран от БТА.

Основната задача е да се постигне максималнa и равномернa осветеност на вътрешността на гробницата, както и да се акцентира на отделни фрагменти от нейната архитектура. Лек музикален фон също ще допринася за приятната обстановка при посещение на туристическия обект.

Това място е с невероятна акустика, която позволява всеки звук да бъде равномерно разпределен в цялата зала без допълнителна техника и ефекти. Това от своя страна прави гробницата подходяща зала за провеждането на камерни концерти или друг вид събития за ценителите, каза археологът Васил Мутафов, който е основен реализатор на идеята за осветлението на Тракийската гробница в Поморие.

Кметът Иван Алексиев информира, че Община Поморие води разговори с Европейската комисия, чрез която да се реализира цялостен проект за дигитализация и съвременно представяне на aнтичната ценност на Поморие.

Тракийската гробница е датирана от 2-3-ти век и представлява голямо кръгло помещение с диаметър около 12 метра и дебела куха колона в средата, до което води дълъг около 22 метра коридор. Съоръжението е служило за мавзолей на богата анхиалска тракийска фамилия, в който са се извършвани религиозни ритуали посветени на култа към слънцето. Античната куполна гробница е една от големите, откривани в България и е единствена по рода си на Балканския полуостров. Представлява комбинация на типична тракийска куполна гробница и римски мавзолей.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати