Новини Събития

Правителството прекратява концесията на плаж край Елените

  13.04.2023 07:24  
Правителството прекратява концесията на плаж край Елените

Правителството реши едностранно да прекрати договора за концесия за морски плаж "Козлука", който се намира в курортния комплекс "Елените" в община Несебър.

Концесионер на плажа е "Строително-предприемачески холдинг" на Георги Иванов Георгиев.

Причината за прекратяването е, че концесионерът е "неизправна страна по договора, вследствие на констатирани системни нарушения на основни нормативни и договорни задължения", се казва в съобщението на Министерския съвет. В него не е посочено какви са тези нарушения.

В партидата по изпълнението на концесионния договор не се открива до 2021 г. да е имало проблеми с изпълнението му.

През 2021 г. по времето на служебното правителство на Стефан Янев е подписан анекс по договора от министъра на туризма Стела Балтова, с които са уточнени клаузи свързани с незаконно строителство на ивицата.

Договорът за концесия на плаж "Козлука" е сключен на 9 октомври 2015 г. между Министерския съвет на Република България, представляван от министъра на регионалното развитие и благоустройството и "Строително-предприемачески холдинг" ЕООД.

Срокът на концесията е 15 години, като договорът влиза в сила от 1 януари 2016 г. Договорените инвестиции за срока на концесията са за над 1.15 млн. лв.

През 2020 г. концесионерът е платил концесионна такса на държавата от 569 лв., а през следващата - 5793 лв. Площта на плаж "Козлука" е 7247 кв.м, а бреговата му линия е дълга 262 метра.

Концесионните такси за тези две години са ниски заради пандемията от коронавирус. Поради тази причина концесионерите получиха отстъпки от държавата, като в замяна таксите за плажни принадлежности трябваше да са ниски. На плаж "Козлука" за чадър и шезлонг се е плащала символичната цена от по 1 лв. тогава.

За 2022 г. няма официално публикувани данни.