Анализи Новини

Портофино въвежда 275 евро глоба за безцелно шляещи се туристи

   
Портофино въвежда 275 евро глоба за безцелно шляещи се туристи

Глобата от 275 евро е начин да се сложи край на хаоса, според местните власти, цитирани от Daily Mail.

Кметът на Портофино забранява шляенето в две "червени зони", в които посетителите често си правят снимки и има струпване на туристически групи.

Забраната се въвежда заради туристическия бум по време на Великденските празници - 1.7 милиона туристи посещават италианските градски центрове, което е 12% ръст спрямо миналата година.

Въведената рестрикция е последната от поредица от решения, които целят да отблъснат туристите - и конкретно британците. Така наречените "зони без чакане" в Портофино са активни всеки ден от сутринта до 18:00 часа. Те ще останат в сила до 15 октомври.

Кметът Матео Виакава е категоричен, че ограниченията не целят да направят града "по-ексклузивен", а да позволят на всеки да се наслаждава на красотата му и да бъдат избегнати опасни ситуации, причинени от струпването на твърде много хора.

Виакава изтъква, че тълпите от шляещи се туристи пречат на достъпа на спешните служби, а това може да бъде много опасно. Малкото рибарско селище, което има население от 369 души, е известно със своите морски дарове, луксозни бутици и очарователни къщи.

То е сред любимите места на знаменитости, като Стивън Спилбърг и Риана. Кметът твърди обаче, че няма да има фаворизиране на звездите при налагането на глоби за шляене. "Портофино не е ничия собственост, той принадлежи на всички", казва той. "Всеки трябва да го уважава."

Няколко европейски дестинации вече предприеха мерки за намаляване на пренаселеността и ограничаване на разрушителното поведение на туристите. Сред тях са Амстердам и Лансароте.

Миналата година кметът на Сиуарана, малко градче в Каталуния, отказа то да бъде включено в годишната класация на най-красивите в страната, за да не привлича нежелани посетители. Венеция вече въведе входна такса от 3 до 10 евро за дневни посетители на възраст над шест години, отново с идеята да бъде намален туристическия поток. 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати