Новини Събития

Италия ще глобява с €60 хил. туристите, повреждащи паметници

   
Италия ще глобява с €60 хил. туристите, повреждащи паметници

Италия предлага на туристите, повреждащи паметници или други културни обекти, да бъдат налагани глоби до 60 000 евро. Подкрепен от министъра на културата Дженаро Санджиулиано, новият закон предвижда събраните глоби да се използват за ремонти и почистване. Таксите за вандализъм ще започнат от 10 000 евро и могат да достигнат до 60 000 евро, съобщава Independent.

Правителството оповести плановете на заседание на кабинета на 11 април, като се очаква предложението да бъде одобрено и да се превърне в закон.

„Атаките срещу паметници и художествени обекти причиняват икономически щети на всички“, казва Санджиулиано в изявление.

„За почистването им е необходима намесата на висококвалифициран персонал и използването на много скъпи машини. Който извършва тези действия, трябва да поеме и финансовата отговорност.”

Той добавя, че правителството е принудено да плати 40 000 евро за почистване на фасадата на Палацо Мадама от 15 век - обект от световното наследство на ЮНЕСКО в Торино, след неотдавнашен вандализъм. Този е само един от поредицата инциденти, при които туристи и протестиращи, наред с други, повреждат части от безценното наследство на Италия.

По-рано тази седмица активисти сложиха черна боя във водите на фонтан на бароковия скулптор Бернини в Рим, настоявайки за по-засилени действия срещу изменението на климата.

През юни 2022 г. американски турист получи доживотна забрана за достъп до Испанските стълби в Рим, след като причини щети за 26 000 долара с електрически скутер.

28-годишната американка хвърлила скутера по емблематичната забележителност в италианската столица. Инцидентът беше заснет с камера от случаен минувач. В крайна сметка, полицията намери жената и нейния спътник, които първоначално бяха глобени с 400 долара.

Седмица преди инцидента със скутера, саудитски бизнесмен подкара своето Maserati надолу по Испанските стълби, твърдейки, че взел „грешен завой“.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати