Транспорт

Голямото пътуване за Великден започна

   
Голямото пътуване за Великден започна

Голямото пътуване за Великден започна. Интензивен трафик в навечерието на серията празнични дни. Ремонти и стеснения на пътните участъци очакват шофьорите на много места по главните пътни артерии на страната. Ето защо пътуването за празниците този път може да отнеме повече време.

Над 630 екипа на "Пътна полиция" на денонощие са разпределени да следят за нарушения на пътя по празничните дни. За целта са осигурени 230 камери за скорост и над 800 технически средства за измерване на алкохол и наркотици, предаде БНТ.

Най-много екипи на "Пътна полиция" следят трафика днес от 14 до 21 часа, утре - от 9 до 12 часа и в понеделник – от 14 до 21 часа. Патрули по най-натоварените трасета и в големите градове ще дежурят денонощно.

"Апелирам към всички участници в движението да не забравят, че не са сами на пътя. Да мислят не само за своя живот, но и за живота на другите. Още повече, че Великден е семеен празник и цели семейства пътуват, а всички искаме да стигнем живи и здрави", призова гл. инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция".

Ограничения в движението ще има около големите храмове в страната в събота вечер и в неделя, така че ще бъде осигурено предимство за пешеходците. Затова от "Пътна полиция" призовават шофьорите да съставят предварително план за маршрута, който ще ползват.

Къде има риск от образуване на тапи?

Ограничения в движението по магистралите няма въведени единствено по АМ "Черно море".

АМ "Тракия"

На няколко места на АМ "Тракия" движението е стеснено. Трафикът по мостовото съоръжение при 20-и км в посока Бургас се осъществява само в изпреварващата лента. Съоръжението се нуждае от авариен ремонт и активната и аварийната лента са затворени за движение за извършването на подготвителни работи за предстоящ ремонт на пътната плоча на селскостопанския подлез при км 20+500 на автомагистралата, поясняват от АПИ.

Заради очаквания интензивен трафик от 12.00 до 23.00 ч. днес и утре от 8.00 до 14.00 ч. се ограничава движението за тежкотоварни автомобили над 12 т в участъка от 5-и до 23-и км на АМ "Тракия" в посока Бургас. Осигурен е обходен маршрут по път I-8 София - Пловдив. Моторните превозни средства над 12 тона ще се отбиват при 5-и км в посока Бургас на АМ "Тракия" по пътната връзка с първокласния път и ще се връщат на магистралата през пътен възел "Вакарел" – при 23-и км на АМ "Тракия".

Движението при Мухово от км 45+200 до км 46+266 посока Бургас се осъществява с повишено внимание поради обезопасяване на пътния участък в аварийната лента.

Движението в участъка от км 120 до км 135 и в двете посоки се осъществява в една лента до 17.00 часа днес поради подмяна на СПО. Ограничени са изпреварващите ленти, като движението се осъществява по активните ленти.

Движението по АМ Тракия от км 267 от надлез с. Скобелево до км 273 до границата Ямбол - Сливен в посока Бургас се осъществява с повишено внимание поради извършване на ремонтни дейности и укрепване на стълбове на мрежа за птици. Срок до 15 април.

В участъка от км 346 до км 349 посока София е въведено ограничение на скоростта от 70 км/ч. поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка в аварийната лента. Трафикът се осъществявав активната и изпреварващата лента.

АМ "Хемус"

На АМ "Хемус" е в ход ремонт на виадукт в района на 33-ия километър. Трафикът се осъществява двупосочно в двете активни летни като в посока Варна е затворена аварийната лента, а в посока София има ограничение за МПС над 3,5 тона по изпреварващата лента.

Движението от км 70 до км 69 в посока София се осъществява в една лента поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движението се осъществява по изпреварващата лента и скоростта се ограничава до 70 км/ч. Срок до 13 април.

Движението в участъка п.в. "Белокопитово" – етапна връзка се осъществява с повишено внимание и съобразена скорост поради косене на тревните площи. Движението се регулира с пътни знаци. Срок до 17.00 ч. на 15 април.

АМ "Марица"

Стеснение на движението има и по АМ "Марица". Поради влошено състояние на пътната настилка трафикът от км 27 до км 29 в посока ГКПП "Капитан Андреево" и от км 29 до км 31 в посока София се извършва само по изпреварващата пътна лента. Въведено е поетапно ограничение на скоростта до 70 км/ч. Срок до 18.00 часа на 30 април.

От км 108 до км 109 в района на с. Капитан Андреево е въведено ограничение на скоростта от 60 км/ч на 40 км/ч поради изграждане на пътна връзка към крайпътен обект.

АМ "Струма"

Ограничение от 50 км/ч е въведено на АМ "Струма" в участъка Перник - Студена в посока ГКПП "Кулата".

Движението при км 78 в посока ГКПП "Кулата" се осъществява с повишено внимание поради ремонтни дейности на виадукт, които би трябвало да приключат днес.

Днес следобед пускат за движение 7,5-километрова отсечка от пътя Мездра – Ботевград. Новоизграденото трасе обхожда село Новачене.

Преди обяд беше пуснато движението по новата 6,5-километрова отсечка на АМ "Европа", която, свързва Драгоман с ГКПП "Калотина".

Граничните пунктове

Трафикът по граничните контролно-пропускателни пунктове вече е увеличен, констатират от "Гранична полиция". Оттам уверяват, че са осигурени достатъчно служители, а всички трасета за преминаване работят в непрекъснат режим.

С намален капацитет работи само ГКПП "Калотина" заради реконструкцията, която тече там. Затова на пътуващите в посока Сърбия може да се наложи да чакат повече.

На ГКПП Кулата обичайно е натоварено, защото освен поток от български туристи, на пункта има и голям наплив от туристи от Румъния.

От "Гранична полиция" призовават хората да тръгват на път достатъчно рано, да имат търпение и да не бързат. И още - да проверят валидността на документите си за пътуване – лични карти и паспорти, както и дали разполагат с необходимите документи за пътуване на деца, непридружени от двамата си родители.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати