Новини Събития

Крал Чарлз III отличи директора на София филм фест

   
Крал Чарлз III отличи директора на София филм фест

Британският крал Чарлз Трети е присъдил почетни отличия на двама българи в знак на признание за значителния им принос към укрепването на отношенията между Великобритания и България, съобщи британското посолство в София.

Стефан Китанов, създател и директор на международния филмов фестивал "София филм фест", получава отличието Почетен член на Ордена на Британската империя (MBE) за принос към представянето на британското кино в България.

Валентин Въльовски, градинар в резиденцията на британското посолство в София, е награден с медала на Британската империя (BEM) за принос към укрепването на британско-българските отношения.

От британското посолство отбелязват, че Китанов има съществени заслуги за популяризирането на британското кино в България в продължение на над 30 години. През 1996 г. в сътрудничество с Британския съвет той запознава българските зрители с Монти Пайтън на филмов фестивал, посветен на британската комедийна група. Следват още фестивали с участие на британски филми, които през 1997 г. прерастват в "София филм фест" - една от най-значимите български културни прояви днес и водещо филмово събитие в Централна и Източна Европа. "София филм фест" продължава да представя британското кино, включително инициативата на Британския съвет "Пет филма за свободата".

За Въльовски се посочва, че в продължение на 30 години развива и поддържа градината на резиденцията на британското посолство в София, която днес мнозина приемат за най-добрата представителна градина в България. На площ 1.5 акра в нея растат 38 дървета (13 вида), 30 пълзящи рози (15 вида в различни цветове) и 300 розови храста (40 вида). През 1998 г. крал Чарлз, тогава принц на Уелс, засажда орех, превърнат от Въльовски в главния елемент на градината.

Уточнява се, че Почетен член на Ордена на Британската империя (MBE) се присъжда за изключителни постижения или заслуги за общността с дългосрочно и съществено въздействие и които могат да служат за пример. Медалът на Британската империя се присъжда за практически заслуги за местната общност.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати