Заведения Новини

Най-добрите и невероятни гурме приключения в Европа

   
Най-добрите и невероятни гурме приключения в Европа

От таверната на Масимо Ботура в Модена до имението на Реймънд Блан в Оксфордшир - това са ресторантите, заради които си струва да планирате пътуване.

Всички невероятни пътешествия се нуждаят от кулминационен момент. Това може да бъде изложба, поход или вечер в операта, но защо да не поставите вкусовите си рецептори на първо място? Европа е пълна с емблематични ресторанти, чиито менюта преливат от креативност. Ето нашия избор на най-добрите от тях.

La Bastide de Moustiers, Прованс, Франция

Снимка: booking.com

Известен най-вече с висшата си кухня в ресторантите си със звезди Мишлен в Монте Карло и Лондон, Ален Дюкасе показва различна страна на кулинарния си репертоар в La Bastide de Moustiers. Заобиколен от ароматни провансалски билки и цветя, със сенки от маслинови дървета, това е бил домът на Дюкасе, преди да се превърне в ресторант и хотел. Макар атмосферата да е домашна, менюто с обилни френски ястия, приготвени от главния готвач Адриен Де Кригнис, като например местно еленско месо със зеленчуци от градината, е повече от достойно за звездата на Мишлен. Сутрин кошниците се препълват с маслени кроасани. Петстепенно меню струва 95 евро. Цените на двойните стаи в La Bastide започват от 225 евро.

Снимка: booking.com

Къде другаде да хапнете: Moustiers се намира в селски район, така че възможностите за хранене са ограничени, но в главното село - на около 20 минути пеша по хълмистите селски пътища - има няколко ресторанта, обслужващи предимно туристите, които посещават дефилето Вердон. От тях La Part des Anges Moustiers, със завидна гледка надолу по склона, и La Grignotière, в центъра на селото, предлагат любими провансалски ястия в непринудена обстановка.

Какво да видите: Туристите обикновено се отправят на поклонение към Moustiers, за да се полюбуват на голямата златна звезда, която виси на верига на 135 метра между двете скали, които обграждат селото. Местната легенда разказва, че тя датира от времето на кръстоносните походи, въпреки че днешната й версия е на 50 години. Голямата атракция обаче е дефилето Вердон, където активните пътешественици идват, за да се разхождат, катерят или на рафтинг. Популярни са също парапланеризмът и скоковете с бънджи.

Hertog Jan at Botanic Sanctuary в Антверпен, Белгия 

Снимка: theworlds50best.com

Съвместната работа на шеф-готвача Герт де Мангелер и сомелиера Йоахим Буденс, Hertog Jan at Botanic Sanctuary бе оценена с две звезди Мишлен само седем месеца след откриването си през октомври 2021 г. Това е място, посветено на прецизността и кулинарното съвършенство. За тази цел ресторантът разполага със собствена оранжерия, билкова градина и пчелин и не приема никакви диетични изисквания - защото дори малка промяна би нарушила баланса на прецизното сезонно меню. Въпреки това ресторантът работи само две седмици месечно и разполага само с пет маси, а списъкът с чакащи е многоброен. Резервации се правят шест месеца предварително. Дегустационно меню от 11 ястия струва 345 евро. Botanic Sanctuary, луксозният хотел, в който се помещава Hertog Jan, предлага двойни стаи от 325 евро.

Снимка: theworlds50best.com

Къде другаде да хапнете: Ресторантът на Graanmarkt 13 има зелена звезда "Мишлен" благодарение на умелото снабдяване със съставки от градски фермери, включително от градината и пчелните кошери зад сградата. Любителите на бирата не могат да дойдат в Антверпен, без да опитат местните специалитети. Не пропускайте и seefbier - малцова светла бира, която произхожда от града. Не сте любители на бирата? Опитайте Elixir d'Anvers - жълто-канелен билков ликьор, създаден през 1863 г. като лекарство. В La Pipe d'Anvers се предлагат и трите вида напитки, както и неангажиращо меню с храна.

Какво да видите: Величествената жп гара в стил ар нуво е само част от архитектурната красота на Антверпен. Повече от това може да се види на площад Grote Markt около който се намират историческото кметство и големите сгради на гилдиите, всяка от които е увенчана със златна статуя. Над 80 % от необработените диаманти в света преминават през Антверпен, за да ги откриете, не пропускайте обиколка с екскурзовод из диамантения квартал или посетете музея DIVA.

Ophelia, Констанц, Германия

Снимка: restaurant-ophelia.de

Елегантният хотел Riva се намира на германския бряг на Боденското езеро, а ресторантът му Ophelia, е повече от достоен за това място. Под ръководството на Дирк Хоберг Ophelia печели втората си звезда Мишлен само две години след откриването си през 2010 г.

Снимка: restaurant-ophelia.de

Менюто е до голяма степен вдъхновено от района - повечето от зеленчуците идват от близкия остров Райхенау, а рибните предложения, като например печена бяла риба, директно от езерото. Съчетайте ястието си с местно вино от дългата и добре подбрана листа. Меню с пет ястия струва 215 евро. Цените на двойните стаи в хотел Riva започват от 220 евро със закуска.

Снимка: restaurant-ophelia.de

Къде другаде да хапнете: На 15 минути пеша се намира университетският град Констанц, в който има впечатляваща катедрала и пазар за хранителни стоки. В него се намира и старинна винарна Spitalkellerei Konstanz, където можете да опитате вкусни сортове пино гри и мюлер тургау. С влак можете да посетите швейцарския град Вайнфелден, да се разходите между лозята по шесткилометровата Винена пътека, да опитате от винените запаси на лозята, преди да се насладите на обилна храна в Gasthof Eisenbahn.

Какво да видите: В южната част на езерото се намира островът-градина Майнау, който през летните месеци се разлива със зашеметяваща изложба от пищни растения. На него се намира и бароков дворец, построен през 1746 г. за великия херцог на Баден, с прекрасно кафене. Можете също така да се включите в 72-километровата мрежа от пътеки, която обикаля Боденското езеро, или да се качите на лодките на Бялата флотилия.

Osteria Francescana, Модена, Италия

Снимка: osteriafrancescana.it

Игрива и изобретателна, Osteria Francescana на Масимо Ботура използва класически италиански съставки, за да създаде блюда с вкусно модерно изкуство - като станалата вече известна "О, изпуснах лимоновия тарт", в който жълтият сладолед от лимонова трева и лимоновият крем забалионе се разпръскват в чиния в стил Джаксън Полък. Уединеният ресторант разполага само с 12 маси, а постоянно променящото се дегустационно меню е съобразено със сезоните и новостите в експерименталната кухня. Ботура може и да е получавал писма с омраза за "фалшифициране" на италианската кухня, но явно все пак прави нещо правилно - ресторантът има три звезди "Мишлен" и два пъти е оглавявал списъка на 50-те най-добри ресторанта в света. Дегустационно меню от 12 ястия струва 320 евро. Osteria Francescana, предлага двойни стаи на цена от 145 евро на вечер.

Снимка: osteriafrancescana.it

Къде другаде да хапнете: Модена е дом на две основни италиански "визитки" - сиренето "Пармиджано Реджано" и балсамовият оцет - и няма по-добро място за пазаруване от разположения в центъра Mercato Albinelli. В пазарната зала от 30-те години на миналия век преобладават сергиите за хранителни стоки, но няколко щанда предлагат и възможност да опитате плодово ламбруско и препечени панини. В Trattoria Pomposa al Re gras, можете да опитате талиатели с рагу - едно от характерните за региона ястия.

Какво да видите: Не пропускайте катедралата, включена в списъка на ЮНЕСКО. Сградата, включително камбанарията и околния площад, датира от XII в. И докато храната в Модена се консумира в спокойно темпо, градът е известен с автомобилните си състезания, благодарение на Енцо Ферари. Феновете на автомобилите могат да посетят двата музея на Ферари - в Стария град и в близкия град Маранело - и да се насладят на множество забележителни автомобили и мотори.

Le Manoir aux Quat'Saisons, Great Milton, Оксфордшир

Снимка: www.goodhousekeepingholidays.com

Куличките и богато украсените комини се извисяват през редицата дъбове на тихата алея, докато се приближавате до красивите каменни порти на Le Manoir aux Quat'Saisons, хотел Belmond. Тук е разкошният ресторант на Реймънд Блан, посветен на англо-френската кухня, който получава все повече възторжени отзиви от откриването си през 1984 г., като в процеса на работа има две звезди Мишлен и една зелена звезда. Сезонността и устойчивостта са на дневен ред тук и можете да забравите за формалностите, тъй като това е един от най-приветливите луксозни хотели, които можете да откриете - стил, усъвършенстван от Блан в продължение на десетилетия. Звездите на хотела са 11-те градини. Дори има градинарско училище, в което се провеждат дневни курсове по теми като отглеждане на ядливи цветя. Техните продукти се използват в изисканите, деликатни ястия, а необичайно за повечето заведения за изискана кухня има пълно вегетарианско и веганско меню. Вечерно меню със седем ястия струва 260 евро. Цените на двойните стаи в Le Manoir aux Quat'Saisons започват от умопомрачителните 1007 евро. За по-бюджетна алтернатива DoubleTree by Hilton Oxford Belfry е само на шест минути път с кола от ресторанта, а двойните стаи са на цени от 95 евро.

Снимка: www.goodhousekeepingholidays.com

Къде другаде да хапнете: В близкия Оксфорд Raymond"s Brasserie Blanc предлага класически френски ястия, а Arbequina - отлично испанско тапас меню. В ресторант The Magdalen Arms знаят как да приготвят агнешка плешка на бавен огън, а в град Марлоу - на 25 минути път с кола - се намират различни заведения на Том Керидж, включително спокойната, но изискана кръчма The Coach. Междувременно The Oarsman е любима на местните жители.

Какво да видите: Прекарайте известно време в разглеждане на оксфордските библиотеки, колежи и параклиси с цвят на мед. Качете се на лодка, а за кураж не забравяйте чаша Pimm's от близкото бистро. Не пропускайте огромната колекция от любопитни предмети, изложена в Музея на река Пит. И седнете сред учени на бира в ресторант Lamb & Flag от 17 век.

Azurmendi, Билбао, Испания

Снимка: www.theworlds50best.com

Дворецът Azurmendi е впечатляващ, а в ресторанта, удостоен с три звезди от "Мишлен", се случва истинско чудо. Кулинарното приключение започва с амюз буш във фоайето, преди посетителите да се отправят към оранжерията, където сред зеленчуците са скрити още вкусотии. Докато пътеката стигне до трапезарията, подходът на Eneko Atxa към устойчивото хранене - рециклиране на хранителни отпадъци, повторно използване на дъждовна вода, слънчеви панели и т.н. - ще стане очевиден, да не говорим за нивото на въображение, което се влага в нещо толкова просто звучащо като яйце с трюфели. 30-степенно дегустационно меню струва 300 евро. Хотел Miró, срещу Гугенхайм, предлага двойни стаи на цена от 82 евро.

Снимка: www.theworlds50best.com

Къде другаде да хапнете: В стария квартал на Билбао (Casco Viejo) се намират любими местни заведения като Bar Fermin и Restaurante Cafetería Pentxo. На около 48 км югоизточно от града Asador Etxebarri предлага първокласна кухня на дърва - менюто на главния готвач Виктор Аргуинцониз е впечатляващо и като вкус, и като визия.

Какво да видите: Музеят Гугенхайм в Билбао, проектиран от Франк Гери, е архитектурен шедьовър. Отвън го пазят украсеното с цветя кученце на Джеф Кунс и металният паяк Maman на Луиз Буржоа. По-традиционни творби могат да бъдат открити в Музея на изящните изкуства в Билбао, а друга архитектурна забележителност е Azkuna Zentroa; фасадата, която съчетава елементи от бивша царевична борса от 1909 г. с допълнения от 70-те години, съдържа многофункционален развлекателен комплекс с любопитен интериор, преработен от Филип Старк.

Hiša Franko, долината на река Соча, Словения

Снимка: www.hisafranko.com

Самоукият готвач Ана Рош има заслуга за поставянето на Словения на световната кулинарна карта, като през 2016 г. участва в поредицата Chef's Table на Netflix и доведе Hiša Franko до първата звезда Мишлен в страната. Нейното изкуство се фокусира върху новаторски възгледи за словенските вкусове - особено местни сирена и паста, зеленчуци и билки, отглеждани или набрани наблизо - както и върху влиянието на Италия. Някогашната скромна гостилница вече има разширена трапезария и втора звезда. Дегустационно меню от 15 ястия струва 225 евро. Двойните стаи са на цена от 150 евро.

Снимка: www.hisafranko.com

Какво да видите: Покритите с борове върхове оформят долината Соча в Юлийските Алпи, където се предлагат пешеходен туризъм, рафтинг, риболов и планинско колоездене. Във водите на река Соча се лови особено ценна пъстърва, която редовно се предлага в Hiša Franko, а на около час път на юг в долината Випава се намират някои от най-добрите винарни в Словения, включително Posestvo Burja и Batič.

São Lourenço do Barrocal, Алентежу, Португалия

Снимка: barrocal.pt

São Lourenço do Barrocal е 200-годишна ферма, разположена на 2000 хектара близо до испанската граница, където лозя, маслинови дръвчета и крави се борят за място. Селската кухня, включваща ястия като октопод на скара и риба от близкото езеро, се съчетава с бели и плодови червени вина на Barrocal. Почти всички плодове и зеленчуци се доставят от имението. Меню с четири ястия струва 75 евро. Цените на двойните стаи започват от 400 евро със закуска.

Къде другаде да хапнете: Посетете го през есента, когато се събират гроздето и маслините. Barrocal се намира в резервата "Тъмно небе Alqueva", а близката обсерватория е отворена за наблюдение на звездите. Не пропускайте Herdade do Esporão, на 15 минути път с кола от Barrocal, за елегантна вечеря.

Снимка: barrocal.pt


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати