Новини Транспорт

Американската Delta залага на първокласните пътувания

   
Американската Delta залага на първокласните пътувания

Delta Air Lines удвоява по-доходоносните премиум пътувания, тъй като се стреми да укрепи защитата си срещу икономически спад, предава Ройтерс.

"Американският превозвач ще има първокласни места във всеки самолет, който лети от това лято. В момента десетки 50-местни самолети, които представляват около 2% от флота на Delta, нямат тези места", каза пред Ройтерс главният изпълнителен директор на компанията Ед Бастиан. 

Като цяло базираният в Атланта превозвач, който отчита тримесечни печалби в четвъртък, заяви, че ще предложи 15 000 повече премиум места на ден в мрежата си тази година в сравнение с периода преди пандемията. От компанията обаче отказват да споделят повече подробности.

Бастиан заяви, че Delta иска да привлече пътници, които са готови да платят за нещо различно от обикновено място, което помага за увеличаване на печалбите. "Това също така ни изважда от капана на стоките, където просто се опитваме да спечелим тази битка въз основа само на цената", добави той.

Съперниците United Airlines и American Airlines също преследват приходи от премиум места. United очаква да има 53 първокласни места на полет в Северна Америка до 2026 г. - ръст от 75% спрямо 2019 г. American има планове да увеличи първокласните места с 45% на своите полети на дълги разстояния до 2026 г.

American и United не отчитат дела на първокласните места в приходите си. В Delta този дял от приходите от пътници се е повишил до 38%, което е с три процентни пункта повече от преди пандемията.

Бастиан добавя още, че се очаква приносът на премиум местата към приходите на Delta да се увеличава с един до два процентни пункта всяка година през следващите няколко години.

До следващата година те ще представляват 30% от местата в полетите на Delta, което е с 2 процентни пункта повече от 2019 г. Миксът ще се увеличи допълнително, когато самолетите Boeing MAX 737-10, които са планирани за доставка от 2025 г. и ще имат около 35% първокласни места са част от флота.

Този ръст идва за сметка на нискотарифните основни икономични места, които сега съставляват по-малко от 5% от местата на Delta. Това отваря възможности за превозвача да увеличи приходите чрез такси за кредитни карти за лоялност, чекиран багаж и допълнително пространство за краката. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати