Новини Турагенции

Димитър Балтов: Предложението за фонд за туроператорите беше предизборно

   
Димитър Балтов: Предложението за фонд за туроператорите беше предизборно

Създаването на Фонд за гарантиране на туризма можеше да се случи по време на пандемията от коронавирус. Предложението ми се стори малко предизборно, каза Балтов. „Надявам се занапред диалогът да бъде по-отворен”, допълни той. Такъв фонд трябва да има, но ни притеснява, че ще се направи, само за да се каже, че има такъв фонд. Ще се събират едни пари, за да се каже, че има фонд, но той няма да е функционален, изрази опасенията на туроператорите той. Това заяви Димитър Балтов от „Обединение Бъдеще за туризма” в ефира на „Твоят ден” по "Нова нюз'.

Според него най-очевидният проблем за Закона за туризма е, че има около 1000 регистрирани туроператори, но реално работещи са около 400. Има фирми, регистрирани като туроператори, които не са туроператори. За тези компании трябва да се измисли или друг режим.

Тази година също има висок интерес към пътуванията, както в България, така и в чужбина. За по-далечните дестинации групите за Великден са пълни, обясни той.

Нивата на туристическите пътувания на 2022 и на 2023 г. са сходни. Тази година може би ще има някакъв ръст, защото туроператорите са по-подготвени с туристически пакети. Хотелското и екскурзоводското обслужване са поскъпнали.

Според него сивият сектор за близки туристически дестинации е около 40%. Започнаха проверки, които сега обхващат само автобусните пътувания, но се водят разговори с министерството на туризма.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати