Анализи Новини

Остров Скирос - непознатото сърце на Гърция

   
Остров Скирос - непознатото сърце на Гърция

В групата на Спорадите, северно от Атина, остров Скирос е приказно видение с тъмносини заливи, оградени с борови гори, с поредица от романтични, спокойни, бели селца. Известен като последен дом на застрашения от изчезване скирийски кон - който се разхожда волно в планините, островът е уникален и с процъфтяващата си занаятчийска традиция, датираща от византийската епоха. Ето какво можете да правите на този забележителен остров.

Учете се от скирийски занаятчия

"Скирос е известен в цяла Гърция с богатите си традиции в областта на керамиката, дърворезбата и бродерията", казва пред списание National Geographic Хрисанти Зигогиани, която организира курсове по занаяти с местни майстори, както и неформални посещения на работилници. Тези предмети са били използвани както като съдове, така и като декоративни елементи за интериора на домовете. Днес занаятчиите от Скирос организират работилници, които дават възможност на туристите да открият тези популярни местни изкуства. Важни поради своята художествена стойност, рядкост и исторически произход, предметите са живата документация за традициите на острова. Тридневен курс по керамика струва  около 100 евро на човек.

Разходка из град Скирос

Живата занаятчийска сцена на острова може да се опознае по време на разходка из заплетените улички с бели стени на столицата, която се спуска по склона на хълма от реставрираната византийска крепост. Тук се намират работилниците на повечето занаятчии на острова - от керамици и бродировачи до акварелни художници и дърводелци, които продават своите произведения на туристите, но и на местните, които се отбиват, за да си побъбрят със съгражданите си и да пият кафе. На площад в северната част на града пък ще откриете статуята на британския поет Рупърт Брук, който е загинал край Скирос по време на Първата световна война. От това място се разкрива изумителна гледка.

В Археологическия музей на града е показан интериорът на скирийска къща в реален размер, с богато резбован дървен параван, традиционна бродерия около огнището и типичен нисък диван с текстилно покритие. Не пропускайте да посетите манастира Agios Georgios , който ще ви разкрие любопитни истории и сложни стенописи.

Разгледайте музея на Манос и Анастасия Фалтаит

Тази забележителна галерия е разположена в изпълнено с изкуство имение от XIX век. Музеят посветен на опазването на традициите на острова, е основан през 60-те години на миналия век от гръцкия художник и писател Манос Фалтаит. Докато разглеждате обширния комплекс, в който са изложени всякакви предмети - от ръчно изработена скирийска керамика до местен текстил, ще видите някои от неговите картини по стените.

Тайните плажове

Според местните, Скирос крие едни от най-красивите плажове в цяла Гърция. Тук ще откриете кристално чисти води, златист пясък и зашеметяващи морски пейзажи в съчетание с борови гори. Близо до столицата е плажът Молос, известен още като Магазия. Ахили и Агиос Петрос пък са олицетворение на идиличната природна красота. Аспус, Гирисмата, Карефлу и Паламари предлагат спокойствие, а Каламица - прекрасни условия за уиндсърф.

Къде да отседнете

Само на няколко метра от искрящия плаж Магазия хотел Perigiali предлага стаи, вдъхновени от архитектурата и историята на Скирос, с местни бродерии, закуски от пресни островни продукти и басейн с морска вода, разположен сред градини, пълни с бугенвилии. Цените започват от 60 евро.

 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати