Новини Транспорт

Ориент Експрес вече няма да пътува от Лондон заради Брекзит

   
Ориент Експрес вече няма да пътува от Лондон заради Брекзит

Британският участък на Ориент Експрес се премахва заради граничния контрол по време на Брекзит. В продължение на 41 години пътниците можеха да се качат от лондонската гара Виктория на Ориент Експрес и да пътуват със стил до пристанището Фолкстоун. Оттам те прекосяваха Ламанша, за да прехвърлят на друг влак в Кале и да продължат пътуването си.

Но от 2024 г. Belmond, компанията, която експлоатира Venice Simplon-Orient-Express (VSOE), се отказва от този участък от пътуването от Лондон до Фолкстоун, тъй като преминаването на границата до Кале е станало твърде трудно.

"Искаме да избегнем всякакъв риск от прекъсване на пътуването за нашите гости - закъснения и пропуснати влакови връзки - и да осигурим най-високо ниво на обслужване, възможно най-безпроблемно и спокойно", заяви говорител на компанията пред британския вестник The Observer.

Пътуващите за Великден се сблъскаха със закъснения до 14 часа на пристанище Дувър, за които властите обвиниха "дългите процеси на френската граница".

Пътниците с автобуси бяха особено засегнати от смущенията. Според новите разпоредби те трябва да слязат от автобусите, за да бъдат проверени паспортите им, преди да преминат Ламанша.

Обединеното кралство омаловажи опасенията, че забавянията се дължат на Брекзит,  властите нееднократно заявяваха, че подобни опашки едва ли ще станат норма. Други смятат, че намаленият брой на пътниците заради пандемията от Covid-19 досега е прикривал проблема на границата. От Belmond твърдят, че няма начин да се избегнат закъсненията, които създават неприемлив риск за компанията.

Те се опасяват, че проблемът скоро може да се задълбочи, тъй като след въвеждането на новата система на ЕС за влизане/излизане пътниците ще трябва да преминават през биометрични проверки от ноември 2023 г.

ЕС и Обединеното кралство се стремят да въведат схеми за предварително разрешение за пътуване, които са подобни на американската схема Esta. Те ще изискват заплащане на такса и предоставяне на допълнителна информация, например за присъда и образование.

Вместо да се качат на Orient Express, пътниците ще трябва да резервират услугата Eurostar от гара Сейнт Панкрас, за да се прехвърлят на VSOE в Париж. Услугата от Лондон се извършваше от 1982 г. насам и отвеждаше пътниците до най-оживените културни центрове в Европа.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати