Новини Събития

Министър Димитров отличи проф. Пламен Моллов за развитието на туризма

   
Министър Димитров отличи проф. Пламен Моллов за развитието на туризма

Министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе работна среща, посветена на темата за кадрите в туризма и устойчивото развитие на сектора, с проф. Пламен Моллов, ректор на Университета за хранителни технологии в Пловдив. Министър Димитров разговаря с проф. Моллов и с ръководството на университета за практиките в кулинарния туризъм, за мотивацията и задържането на младите специалисти в сферата на туризма, както и за богатия опит на университета, плод на 70-годишна традиция в сферата на общественото хранене и услугите в туризма.
По повод 70-та годишнина от създаването на УХТ министър Димитров връчи на проф. Моллов отличие - реплика на българско златно съкровище и грамота за “налагане на висок стандарт и модернизация на системите за образование и квалификация на кадри в сферата на висшето образование”, както и заради личния му принос в популяризирането на инициативата за утвърждаване на Бранд България.

На срещата с академичната общност министър Димитров подчерта голямата роля в национален мащаб на УХТ в подготовката на успешни кадри през годините, които и до днес работят активно за издигане на престижа на българския туризъм. Освен средище на научна специализирана дейност в сферата на кулинарния и винен туризъм, Пловдивският университет за хранителни технологии има особена роля и в развитието на едни от най-популярните и обичани практически инициативи и събития, които станаха запазена марка на Пловдив и района - ежегодните Дефилета на младото вино и фестивала “Вино и гурме”, които превърнаха Стария град в средище не само на културния, но и на винения и кулинарния туризъм.

Министърът информира ръководството на УХТ за плановете на МТ да съдейства в организацията на важни за туризма събития - като възможността през 2024 Пловдив да е домакин на форум за приключенски туризъм и амбициите да се привлекат звезди на Мишлен за представители на български ресторанти. Бяха обсъдени и плановете за дигитална карта на България и включването в нея на национално меню като елемент от дестинацията - по подобие на националното меню, вече разработвано от УХТ.
Министърът подчерта, че за да има качествен туристически продукт, връзката между бизнеса и образованието е от ключово значение.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати