Анализи Новини

Политико: Безплатните пътувания на европейски чиновници будят съмнения

   
Политико: Безплатните пътувания на европейски чиновници будят съмнения

Миналата година служители на ЕС от главна дирекция "Конкуренция" са участвали в 150 командировки, които са били "изцяло или частично платени от трети страни", съобщи Еврокомисията в отговор на искане на изданието "Политико" за достъп до документи. От тях 23 мисии са били финансирани поне частично от адвокатски кантори, консултантски компании и индустриални групи, предаде БТА.

Това предизвика загриженост сред политиците и активистите, настояващи за прозрачност, които се опасяват от твърде близките отношения между индустриалните лобисти и служителите на ЕС, които отговарят за регулирането на някои от най-големите компании в света и най-стойностните бизнес сделки.

"Това е достойно за съжаление", заяви пред "Политико" Рене Репаси, германски член на Европейския парламент от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (С&Д). Той заяви, че рискът служителите да предприемат платени пътувания от фирми, които може да работят за компании, които Еврокомисията разследва, "хвърля съмнения върху безпристрастността" на антитръстовото звено на ЕК, известно като ГД "Конкуренция". Репаси не вижда подобен проблем в приемането на пътувания от университети и "дори е добре" ЕК "да споделя своите познания със студенти и изследователи".

Разкритията ще засилят натиска върху големите институции на Европейския съюз, които вече се борят да възстановят репутацията си за етично поведение на фона на поредица от скандали, свързани с твърдения за корупция и конфликти на интереси.

Миналия месец Еврокомисията затегна собствените си правила за пътните разходи. Длъжностните лица вече не могат да приемат спонсорирани пътувания или настаняване, освен когато са платени от университети, правителства на страни от ЕС и големи международни организации като ООН или Г-20, посочва "Политико".

"Не знам как изобщо са си помислили, че това е добра идея", заяви Даниел Фройнд, германски депутат от "Зелените", много активен по въпросите на прозрачността и почтеността в Брюксел.

Вътрешните правила на Европарламента относно пътуванията са по-ясни: Членовете на ЕП трябва публично да декларират до края на месеца след всяко пътуване, самото пътуване, настаняването и средствата, получени от трети страни.

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че изпълнителният орган на ЕС ще "разгледа" командировките, при които миналата година служители са приели пътувания от адвокатски кантори и индустриални групи. "Трябва да установим фактите", каза тя пред "Политико" след седмичното заседание на Еврокомисията в Страсбург.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати