Събития

Фестивалът LUNAR преобразява София в галерия под открито небе

   
Фестивалът LUNAR преобразява София в галерия под открито небе

Над 20 са светлинните творби, които ще преобразят София в галерия под открито небе във вечерите от 11 до 14 май 2023 г. С десет повече, отколкото в първото издание на Фестивала на светлините LUNAR, произведенията ще озарят едни от най-известните столични фасади, паркове и площади.

Програмата на събитието включва различни видове произведения, създадени от артисти от цял свят. Всички локации ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери.

Различни статични проекции върху сгради, светлинни инсталации, интерактивно ателие за рисуване със светлина и светлинен парад ще очакват посетителите на събитието. В тазгодишното издание на фестивала се запазват част от старите локации и се прибавят нови.

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и Hyatt Regency Sofia

В началото на своеобразния маршрут на фестивала е една от любимите точки на публиката от първото издание през 2022 г. - Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Фасадата отново ще бъде огряна от видео мапинг шоу с послания за планетата Земя и света на пчелите. На метри от там седем артисти от България и Германия ще преобразят фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia.

Градина "Кристал"

Насочвайки се към пл. "Княз Александър I", посетителите ще могат да преминат през градинката на "Кристал", където приказни преобразяващи се цветя в стил стиймпънк, ще провокират въображението и фотографските им умения.

CYBERFLO - светлинна инсталация в градина "Кристал".

Българската банка за развитие и Държавна агенция "Архиви"

Визуално пътешествие, вдъхновено от съвременния свят, в който човек има възможност да споделя неограничено всеки миг и да общува свободно с целия свят, ще бъде видео мапинг шоуто "Безкрайна вселена", което ще преобрази фасадата на Българската банка за развитие на ул. "Дякон Игнатий" №1. Светлинният маршрут ще привлече публиката и пред фасадата на Държавна агенция "Архиви", на която графити артистите Jah One, Mouse и Fauna ще интерпретират движението в съвременния свят.

Ларгото

Следващата спирка ще бъде Столичното ларго, в което публиката ще се пренесе във време и на място, на което всичко е възможно, благодарение на светлинната инсталация, създадена от стари телевизори Re:Flicker.

Регионален исторически музей - София

На крачки от пл. "Независимост" зрителите ще достигнат и до една от кулминациите на фестивала тази година - сградата в стил сецесион на Регионалния исторически музей - София. На нея ще бъде представено шоу, в което главният герой ще са зрителите. Творчески сили ще премерят седемте финалисти в конкурса "УмеНИЕ", а тримата победители ще бъдат обявени в последната фестивална вечер.

"Заедно" - видео мапинг шоу върху сградата на Регионален исторически музей - София.

Ул. "Княз Александър I" №4

На ул. "Княз Александър I" №4 посетителите ще имат възможност да видят "Хвърчащите хора" - история, вдъхновена от стиховете на британския драматург - Уилям Шекспир и един от неговите преводачи на български език - Валери Петров.

Градската градина

Вечерната разходка из града ще накара публиката да преоткрие Градската градина, където ще я очакват няколко светлинни инсталации. Те ще бъдат предизвикани и да развихрят своето въображение, като се включат в ателие "Рисуване със светлина" (на 11 май), където водещите ще изрисуват със светлина в пространството хрумванията на участниците, а зрителите ще получат своите уникални творби на мобилния си телефон.

Народен театър "Иван Вазов"

Голямата изненада за всички малки и пораснали деца ще бъде фасадата на Народния театър "Иван Вазов". В годината, в която доайенът на българската илюстрация за деца Любен Зидаров можеше да чества своята 100-годишнина, фасадата на театъра ще прикани публиката да се отправи към едно магическо пътуване из света на приказките и вълшебствата, илюстрирано от неговите ръце.

Площад "Славейков"

Дигитални артисти от три държави ще покажат колко вълнуващо може да бъде всяко пътешествие върху фасадата на сградата на пл. "Славейков" №11. Самият паметник на Петко и Пенчо Славейкови пък ще оживее, за да ни припомни трогателната връзка между двамата поети.

Площад "България"

Артистичният маршрут на LUNAR ще отведе публиката и на пл. "България". Там ще може да бъде видяна светлинната скулптура Introspection на шведския артист Филип Якобсон, създадена от дърво и светлина.

Важното послание за ролята на личната отговорност в разумното използване на материали всеки ден, ще бъде претворено от светлинната инсталация на арх. Марин Марковски, създадена от остатъчна пластмаса от мебелни кантове. Светлинната инсталация ще бъде на пл. "България", откъм бул. "Патриарх Евтимий".

INTROSPECTION - светлинна инсталация на пл. "България".

Национален дворец на културата

Само на метри от Националния дворец на културата ще се проведе първият парад на светлините, част от фестивалната програма, а върху самата фасада ще засияят творбите на тримата победители, избрани след участие в конкурс и претворили темите "eMotions", "eXplore" и "eFuture". Артистите могат да кандидатстват с творбите си до 30 април.

Подлезът между бул. "Васил Левски" и ул. "Георги С. Раковски"

Фокус върху трайното облагородяване на градските пространства ще постави постоянната светлинна инсталация "Във вихъра на града". Творбата ще бъде създадена в подлеза между бул. "Васил Левски" и ул. "Георги С. Раковски" от студенти от Националната художествена академия след доброволческа акция по почистване на пространството.

Sofia Ring Мall

Разходката из превърнатата в галерия на открито София ще продължи и в първата локация, извън центъра, която е част от фестивала. Фасадата на Sofia Ring Мall ще бъде облята от изкуството на артиста и фотограф Хайнц Куздас, който е заснел най-богатата колекция от кадри на графитите, изрисувани на Берлинската стена от 80-те години, до падането ѝ през 1989 г. Неговата творба "Позитивни вибрации", оригинално създадена като графит на Берлинската стена, ще смени своята локация и контекст, но ще продължи да буди въображението и да провокира стремеж към непознатото.

В сградата зрителите ще могат да преминат в друго космическо измерение, като се насладят на инсталацията "SubAtom", в която постоянно движещите се частици преобразуват енергия, търсят форми и разкриват нови светове.

Пълната програма на фестивала можете да намерите и тук.

Карта на локациите:

Карта на локациите на фестивала.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати