Новини

Министърът на туризма очаква ръст от 5% на туристите през лятото

   
Министърът на туризма очаква ръст от 5% на туристите през лятото
Илин Димитров връчи грамота с отличие - реплика на българско златно съкровище на организатора и двигател на Националното състезание по професии в сферата на туризма 2023 - Малинка Маринова
  Министерство на туризма

Данните и информациите, които получаваме за предстоящия летен сезон, са положителни и очакваме да надминем 2019 година с ръст от 5 процента. Това каза днес в курорта Албена министърът на туризма Илин Димитров. Той уточни, че това е била и основната задача на министерството – да стабилизира сектора и да имаме ръст. Туристическият сектор е много гъвкав и не търпи вакуум, и пазари, които бяха позабравени, се възстановиха в България, каза още той. По думите му се очакват много туристи от традиционните ни пазари, но и от развиващите се - Полша и Чехия. 

Пазар Великобритания също бележи ръстове. Пазар Германия, който имаше сериозен спад, се възстановява малко по малко, посочи министърът и допълни, че очаква около 25 процента ръст над предишната година.

Димитров допълни, че данните от летищата също са добри и очаква относително дълъг летен сезон, който да продължи както всяка година до края на септември. По думите му въпросът не е да запълним хотелите през юни, юли и август, а да имаме добра заетост още през май.

Министърът коментира още, че предизвикателство остава уплътняването на крилата на сезона. Той допълни, че ще апелира към депутатите да подпомогнат бюджета на министерството, за да успее да осигури финансиране за чартърните полети, тъй като по думите му тази мярка е била ключова и тя реално се използва от всички наши съседи.

Министърът каза още, че е приятно изненадан от гъвкавостта на сектора, който реално е започнал да работи различно и да използва много повече дигитални технологии, да се рекламира, и то добре. 

Илин Димитров припомни, че страната приключи много добър зимен сезон въпреки липсата на сняг. По думите му през изминалия зимен сезон сме надминали с 9 процента нивата от предпандемичната 2019 г. 

Повече от 100 000 туристи от чужбина са посетили България по време на Великденските празници, като голяма част от тях са били от Румъния, каза още министърът.

В отговор на въпрос какво ще се случи след 30 април с украинските бежанци, настанени в хотели, Илин Димитров обясни, че това решение е в сферата на правомощията на Националния оперативен щаб. Той каза, че в момента тече цялостна ревизия и одит с помощта на щаба, така че се очаква до края на месеца да има пълна визия какво се е случило. 

Запитан кога страната ще има туристическо аташе в Турция, министърът каза, че процесът е на финала и остават броени дни, като за откриването на центъра, където ще работи то, ще бъде поканен турският му колега, за да го открият заедно.

Междувременно Илин Димитров участва в официалното откриване на Националното състезание по професии в сферата на туризма 2023, което се провежда в к. к. Албена.Министър Димитров подчерта, че в духа на добронамерено съперничество и в приповдигнатата атмосфера на това събитие много таланти могат да намерят вдъхновение, мотивация и да се срещнат с бъдещите си работодатели в лицето на бизнеса и оценяващите ги професионалисти.

Министърът се обърна към участниците – ученици от професионалните училища по туризъм, с думите:„Днес вие не само се изправяте пред професионалните предизвикателства, но и градите бъдещето на българския туризъм. Позволете си да мечтаете и да постигнете целите си, като останете в България. Защото вие сте утрешното лице на дестинация България, на професиите, които ще издигнат престижа на нашия сектор и ще позволят устойчивото му развитие.“ Националното състезание е организирано от Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България и Министерство на образованието и науката, със съдействието и на БХРА. Домакин е Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов“ в Добрич. Приветствие към участниците изпрати и министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов. 

В най-мащабната надпревара сред училищата по туризъм участват 183 ученици от рекорден брой професионални гимназии по туризъм - общо 48, близо 130 преподаватели, представители на ВУЗ, професионални асоциации и представители на бизнеса. Състезанията се провеждат в 6 категории по професии от направленията „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и „Пътувания, туризъм и свободно време“. Участниците ще премерят сили за „Най-добър млад готвач“, Най-добър млад сервитьор“, „Най-добър млад хлебар-сладкар“, „Най-добър млад хотелиер“, „Най-добър млад аниматор“ и „Най-добър млад барман“.  Министърът подчерта, че освен върху привличането и задържането на кадри, е важно фокусът да падне върху качеството на туристическия продукт.

Пред младите състезатели и техните учители министър Димитров съобщи и новината, че Министерството на туризма ще организира общо 28 състезания за младите бъдещи професионалисти в туризма на децентрализиран принцип - във всяка една област на България, с цел те да бъдат стимулирани да останат в избраната от тях професия.

Габриел Драгиев



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати