Новини Събития

София е сред най-предпочитаните дестинации в страната

   
София е сред най-предпочитаните дестинации в страната

През 2022 г. в местата за настаняване в Столичната община по официални данни на НСИ са отчетени близо 1 млн. регистрации на туристи. Това заяви заместник-министър Ирена Георгиева при откриването на Генералната асамблея и годишната конференция на Алианса на градските дестинации (City Destinations Alliance) днес в София. Министерството на туризма е официален партньор на събитието.

Българските туристи са осъществили над 400 хил. пътувания с поне една нощувка в Столична община през 2022 г., но висок интерес има и от чужбина, допълни заместник-министър Георгиева. Сред водещите чуждестранни пазари за Столична община за 2022 г. са Израел – близо 43 хил. регистрации на туристи, Германия – над 42 хил., Италия – над 40 хил., Великобритания с близо 34 хил., Румъния – над 31 хил., САЩ – над 30 хил., Гърция – над 30 хил.

Налице са реални предпоставки 2023 г. да е значително по-успешна за туризма в столицата от считаната за върхова 2019 година. За периода януари – февруари 2023 г. по официални данни на НСИ са отчетени повече от 150 хил. туристи в Столична община, като ръстът спрямо същия период на предпандемичната 2019 г. е около 8%.
“Ще се радваме броят на нашите гости от чужбина да расте, но по-важно е да предложим пълноценно и обогатяващо за тях преживяване. Затова, ние работим, за да се адаптираме към съвременните реалности, да използваме достиженията на технологиите, за да генерираме допълнителна добавена стойност в отрасъла”, отбеляза заместник-министър Георгиева и допълни, че за да се случи това, трябва да се търсят и прилагат най-добрите решения за управление на дестинациите, за превръщането им в SMART дестинации, както и за извличане на максимум положителни влияния не само за приемащите общности и икономиката, но и за възможно най-добро преживяване за туристите.

София и останалите български дестинации за градски туризъм могат да предложат целогодишно на своите туристи гостоприемство и креативност, запомнящи се разнообразни и качествени туристически продукти и имат огромен потенциал да се развиват като атрактивни, разпознаваеми, модерни и сигурни туристически дестинации. Затова усилията на Министерството на туризма са насочени към утвърждаването на България като предпочитана целогодишна дестинация за устойчив туризъм.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати