Транспорт

Ryanair очаква 10% ръст на цените на билетите тази година

   
Ryanair очаква 10% ръст на цените на билетите тази година

Ето ни тук, стоим на пистата, заради ограниченията на летищата – на континентална Европа и в САЩ, дори в Азия. Май няма достатъчно летища и гейтове. Не се ли будите всеки ден, за да си кажете, че трябва да оправим основната инфраструктура и да я изградим отново за 2030? Не. Има разлика между американския пазар и Европа.

В Европа има много повече летища. Вниманието е насочено към трите хъба – Хийтроу, Париж и Франкфурт, които така и не заработиха ефективно. Те са предизвикателство.

Но има и много други летища, в по-малки градове и втори летища в големите градове, до където лети Ryanair. Голямото предизвикателство в Европа е контролът на въздушния трафик, който продължава дда е пълен хаос. Това казва Майкъл О'Лиъри, изпълнителен директор на авиокомпанията пред Bloomberg TV.

Френските ръководители на въздушно движение започват ваканционните си стачки по два-три пъти на седмица. Французите написаха закон за защита на вътрешните полети и отменят прелитащи полети.

Ние неколкократно призовавахме Урсула фон дер Лайен да направи нещо, за да защити прелитанията. Ние нямаме проблем французите да стачкуват. Но като стачкуват във Франция, да си отменят френските полети. И да оставят испанските, германските и италианските полети на мира, каза О'Лиъри.

С подема на ваканционните стачки в Европа и вероятно по цял свят, дали им стигат заплатите на хората, за да поемат ръста на цените на билетите, които направихте в Ryanair? И останалите също. Става все по-скъпо и хората плащат, без дори да се замислят. Кога ще станат билетите прекалено скъпи? Дали не тествате предела на хората?

Не мисля, че тестваме предела. Много е необичайно в Европа в момента. Цяла зима всички говореха за енергийна криза, потребителски цени, повишение на лихвите. А практически имаме икономика с пълна заетост. Хората си получават заплатите на края на месеца и харчат пари, обясни Майкъл О'Лиъри.

Усещането е като през 20-те години на 20в след Испанския грип и Първата световна война. Хората сякаш са решили да харчат пари главно за пътуване. Те бяха затворени вкъщи 2г заради ковид и сега се връщат на плажовете на Европа. Хората имат пари и ги харчат и е много трудно да си направиш резервация на хотел или полет в Европа.

А Ryanair продължава да предлага най-ниските цени на всеки пазар, на който работим, а това е в цяла Европа. Миналата година цените ни се повишиха с 14-15%. Смятаме, че това лято може да се повишат отново с двуцифрено число, евентуално с 10%, посочи директорът на компанията.

Това са две години поред на двуцифрен ръст на цените. А хората харчат. Не както американците, разбира се. Средните цени на Southwest миналата година бяха около 110 долара. Миналата година нашата средна цена беше 44 евро. Така че в Европа остава по-евтино да се лети. Но няма съмнение, че става малко по-скъпо, особено след лятото на 2023 г., подчерта Майкъл О'Лиъри.

Не забравяйте, че това е авиоиндустрия. Когато нещата тръгнат добре, вероятно следващата криза е след 4 дни.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати