Новини Събития

Южен Тирол ограничава броя на туристите

   
Южен Тирол ограничава броя на туристите

Според публикация на CNN, автономният регион Алто Адидже в северната част на Италия, по-известен като Болцано – Южен Тирол, е ограничил броя на посетителите през 2019 г. и е забранил откриването на нови места за настаняване. Нов хотел или апартамент под наем може да се предложи само ако е затворен друг.

Регионът, граничещ с Австрия, има население от 532 000 души, но броят на жилищата, отдавани под наем чрез платформата Airbnbs, се е увеличил с 400% през последните пет години като през 2022 г. са били направени 34 милиона нощувки. Повечето региони биха се зарадвали на това, но според Арнолд Шулер, който отговаря за туризма в провинциалния съвет на Южен Тирол, регионът е достигнал своя предел и не желае да приема повече туристи.

В резултат на това хотелите, Airbnbs и къщите за гости нямат право да добавят нови обекти или допълнителни стаи без разрешение от тяхната общност. Шулер и неговото правителство искат туризмът да се свие до цифрите от 2019 г. Тогава в региона са били регистрирани малко под 230 000 легла.

До 30 юни 2023 г. операторите на места за настаняване трябва да изброят точно колко легла са отдали преди четири години. Според Шулер всеки разтегателен диван трябва да бъде записан за тази цел. В края на процеса се определя точния брой на разрешените гости с нощувка за настаняване.

Въпреки че Южен Тирол разчита до голяма степен на туризма, хората приветстват намалението. „По този начин туристите ще се чувстват по-добре, ще имат по-висококачествено предлагане, а местните жители също ще бъдат по-добре“, казва Шулер. Защото в резултат на наплива от посетители наемите в Южен Тирол скочиха драстично. За местните жители става все по-трудно да намерят достъпни жилища.

Южен Тирол иска да остане туристически регион, но и място, където местното население може да живее добре.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати