Анализи Хотели

Сокобаня – зеленото сърце на Сърбия

   
Сокобаня – зеленото сърце на Сърбия
Сокобаня е най-известният СПА курорт в Сърбия
  Serbia.travel

Непокътнатата природа, красивите пейзажи, бисерната река Моравица, езерата Върмджанско и Бованско, четирите планини, особено доминиращата Ртан и гористата Озрен, лечебните извори и изключителният климат са повече от достатъчно причини Сокобаня да се счита от най-ранни времена – особено в днешната реалност с високата степен на замърсяване в градските райони – за една от най-популярните дестинации сред любителите на природата, хубавото забавление, спокойствието и активната почивка. През 2022 г. курортът си спечели титлата на най-популярна туристическа дестинация в Сърбия, с най-голям брой нощувки.

В допълнение към факта, че Сокобаня е оазис с необятна зеленина, пищна природа, кристален въздух, планински извори, великолепно минало, дълга и богата история и традиции, градът е туристическата дестинация с най-дълъг опит в организирания туризъм в Сърбия – от 186 години. Районът изобилства от ценни културно-исторически паметници и светилища: най-напред средновековната крепост Сокоград, турската баня (Амам) от XV век и църквите, построени в периода от XI до XIX век.

Независимо, че през цялата история на градчето в основата на развитието му са здравният туризъм и минералните извори, най-много посетители днес идват заради магическата му природа, да прекарат активно почивката си и да изживеят неповторими моменти в здравословна среда, което създава у туристите спомени и желание да се върнат.

Сокобаня е първата екологична община

в Сърбия. Рай е за семейства, бизнесмени и любители на активната почивка. Хората, тръгнали на разходка, се отпускат от тишината на планината, а планинарите, колоездачите, кануистите, ветроходците, рибарите, ловците, учените – от ярките природни красоти, младежите и нощните сови могат се наслаждават на бурен нощен живот и богата развлекателна и артистична програма, а всички заедно – на богатите деликатеси и специалитети от сокобанския регион.

Посетителите, които търсят приключения и вълнения, могат да опитат екстремни спортове като парапланеризъм, ветроходство по Бованското езеро, планинско катерене, планинско колоездене, за да се освободят от „излишната енергия“. За тези, които предпочитат по-спокойните удоволствия, градът разполага с аквапарк с водни атракции и модерни СПА центрове с термална вода, могат да се насладят на каране на четириколки и велосипеди по обозначените пътеки в Озрен и Ртан и кану в езерото Бован. Любителите на природата имат достъп до 36 организирани места за пикник със спиращи дъха пейзажи, туристически пътеки с обща дължина от цели 450 километра, гледки, обекти за разглеждане на природните дадености, панорамни пътеки, екопътеки. Повечето туристически и природни забележителности се намират в защитени територии, в район, богат на голям брой растителни и животински видове, уникални геоморфоложки форми и лечебни и ароматни билки. 

Какъвто и тип ваканция да изберат, през краткото време, прекарано в Сокобаня, туристите могат да подсилят организма си, да подобря здравето си, физическата си форма и да се върнат към ежедневието ободрени, подсилени с нова положителна енергия.

Настаняване

За настаняване предлагаме хотел „Сунце“ (4 звезди), който е оборудван по най-съвременните стандарти, предназначен е за гости с изискан вкус, предпочитащи хотели от висока категория, с най-високо качество на обслужване. Хотелът разполага със 124 стаи за настаняване от 14 различни типа, два ресторанта, пансион с бюфет и A la cart ресторант с местни и международни специалитети, както и внимателно подбрана винена листа, лоби бар, две многофункционални банкетни зали и атрактивен СПА и Уелнес център на цели 1300 м², който включва голям набор от съоръжения: два вътрешни басейна и един външен, три вида сауна, парна баня, калдариум, хидромасажна вана, солна стая, стая за релакс с тепидариум, тунел изненада, тропически душове, както и стаи за масаж. През летните месеци гостите могат да се насладят на бара край открития басейн.

Габриел Драгиев



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати