Анализи Новини

Ръст на туристите от Великобритания и Израел в планинските курорти у нас

   
Ръст на туристите от Великобритания и Израел в планинските курорти у нас

Големите планински курорти изразяват задоволство от приключилия зимен сезон, настроени са позитивно и очакват силен летен сезон.

Най-голямото затруднение и предизвикателство през зимата представителите на курортите определят малкото количество сняг в началото на сезона и периодите на анулации. Близо 2 милиона туристи са избрали страната ни за зимната си ваканция и сезонът е най-силният в рамките на последните четири зими, показват данните на Министерството на туризма. Увеличението спрямо миналата година е 24 на сто, а спрямо предпандемичната 2019 г. - с 9%.

Малин Бистрин от Сдружението на туристическия бизнес в Банко изрази скептицизъм относно размера на приходите: "Защото със скъпите стоки, които купуваме, скъпите енергоносители, въпреки помощта на държавата, все пак се отрази, но остава споменът от един добър сезон".

Силно присъствие от Израел, отчитат от Банско: "Балканските страни силно се представиха. Много силни са румънските туристи, пазар Великобритания - също, българските за нас са изключително важни".

Пазар Великобритания се е възстановил в Боровец, отбелязва Благовеста Томова от Съюза на хотелиерите в курорта. "Гостите ни от Великобритания, този сезон те бележат ръст. Веднага след тях са гостите ни от България. Интересно е, че за третото място в момента се борят балканските пазари и изненадващо това са гостите ни от Израел", посочи тя, цитирана от БНР.

Увеличение на туристите има и в Пампорово, посочва Мариян Беляков. "Най-много българският пазар, много силно развитие имат вече околни пазари, и ирландски и британски. Имаше осезаем ръст от Молдова, от Сърбия и Македония тази година", допълни той.

Планинските курорти очакват повишен интерес от туристите и силен летен сезон. За развитието на зимния туризъм са необходими законови промени, които да улеснят инвестирането в ски-курортите, посочи още Мариян Беляков.

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати