Новини Събития

Спешната помощ в курортите: Разкриват нови филиали в Приморско и Сърница

   
Спешната помощ в курортите: Разкриват нови филиали в Приморско и Сърница

В Приморско и в Сърница ще бъдат разкрити филиали на Спешна помощ. Сега и в двете общини медиците са недостатъчно, особено когато курортите се напълнят с туристи. Не е ясно обаче дали филиалите ще заработят до началото на сезона, което поставят под риск обслужването на летовниците. 

През последното лято сигналите към Спешна помощ по Южното Черноморие са нараснали с около 45%, въпреки това броят на екипите остава същия. 

"Общият брой на екипите е 11. Като градовете, в които са разположени са Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево. През лятото, поради голямата ни натовареност, се командироват допълнителни екипи от вътрешността на страната, като обичайната им местостоянка и е един екип в Несебър и един в Приморско", каза д-р Асен Кърджиев, директор на ЦСМП-Бургас. 

Приморско все още разполага с един Спешен екип и с тази стара линейка. Когато екипът е на адрес, спешна помощ в града няма. 

"Ами много е трудно. Обикновено опираме до Царево или директно в Бургас. Няма към кого друг да се обърнеш. То и самата болница е само с един лекар в момента", казва Катя Джафалиева, жител на Приморско. 

С допълнителния екип през лятото, две линейки се грижат за население от 100 хиляди души. За това с проект на постановление до Министерския съвет, здравното министерство предлага разкриването на филиал в Приморско, за който ще са нужни 26 щатни бройки.

"След повече от 20 г. желание от страна на бизнеса да се открият допълнителни спешни екипи, това все пак е някакъв напредък. Но имаме огромни съмнения, защото сградата, в която се помещават спешните екипи не е ремонтирана от 25 г. Кабинетите са в окаяно състояние и всъщност това трябваше да започнем оттам – няколко месеца преди това да се резонира сградата, да се ремонтират тези кабинети", каза Здравко Василев, хотелиер в Приморско. 

В Созопол пък има построен нов филиал на Спешна помощ, още в края на лятото на 2022г., но е неизползваем. Уверението е, че другата седмица се очаква да заработи. 

Проблем със спешната помощ има и в родопската община Сърница, която е посещавана през лятото от много туристи заради язовир Доспат. Разкриването на филиал се отлага от години. Има спешен екип, но с 12-часово работно време.

"Всички осъзнават необходимостта от 24-часова спешна помощ на територията на общината, но стигаме до някакви абсурди, влизаме в анализи колко е натоварен центъра, колко повиквания има, а пък истината е, че хората, тъй като знаят, че няма, и вместо да подават сигнали, просто тръгват с колите, с риск за живота на своите близки, тръгват към първата болница във Велинград или Пазарджик", каза Неби Бозов, кмет на Община Сърница.

Очаква се следващата седмица Министерският съвет да гласува разкриването на филиали на спешна помощ в двете проблемни общини Приморско и Сърница. 

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати