Транспорт

България ще обучава ръководители на полети от Армения

   
България ще обучава ръководители на полети от Армения

BULATSA започва обучение на ръководители на полети на ARMATS – доставчик на аеронавигационно обслужване на Армения, съобщиха от пресцентъра на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ (ДБ РВД – BULATSA). Те ще преминат едноседмичен курс със съдържание, базирано на стандартите и препоръчителни практики на Международната организация за гражданско въздухоплаване - ICAO, както и теми съгласно регламентите на Европейския съюз.

В началото на годината делегация на ARMATS посети BULATSA, по покана на Генералния директор Георги Пеев. След проявен интерес от страна на арменското ръководство, се изработи програма за обучение, която получи одобрение от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ и арменските власти.

Българските ръководители на полети ще проведат на колегите си упражнения на симулатор за справяне с извънредни и аварийни ситуации. Тези, които успеят да покрият критериите в обучението ще получат сертификат, съответстващ с правната рамка на ЕС.

Арменските ръководители на полети ще участват и в едноседмичен курс за повишаване на езиковата си квалификация.

В BULATSA са се обучавали и ръководители на полети от Северна Македония и Грузия, припомнят от ДП РВД. С развитието на симулатора се очаква да се проведат и други чуждестранни обучения и симулации.

БТА припомня, че през януари т.г. Академия BULATSA започна пролетната кампания за набиране на кандидати за длъжността „Ръководител на полети“. Желаещите да се обучават за професията могат да подават документи онлайн до 30 април, включително. След тази дата приемът ще продължи, но кандидатите ще бъдат включени в подбора за есенната сесия в края на годината.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати