Хотели

Средствата за настаняване на украинците ще бъдат внесени в сряда в МС

   
Средствата за настаняване на украинците ще бъдат внесени в сряда в МС

Средствата за разплащане с хотелиери, настанили украински бежанци през януари, февруари и март 2023 г., се очаква да бъдат внесени в Министерския съвет тази сряда. Това обяви пред TravelNews Мария Петрова, началник на кабинета на министъра на туризма. В момента Министерството на туризма подготвя финално одобрените списъци и парите. Очаква се решението да бъде взето от кабинета следващата седмица, на 3 май 2023 г. Изплащането на помощите ще започне още на следващия ден и ще продължи до 12 май, каза Петрова. Тя не уточни сумата и броя на обектите, които ще получат средства.

Хотелиери алармираха пред TravelNews, че все още не са получили парите си от началото на годината, които им се полагат от държавата за настаняване на украинските бежанци. „Не сме получавали средства за настаняването през тази година, без да имаме обяснение за това“, заяви представител на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Според организацията много хотелиери плащат по-висока лихва за кредитите си, натрупали са дългове в НАП и са разчитали на парите от държавата.

От Министерството на туризма припомниха, че след пристигането си един украински бежанец се регистрира в даден хотел, след което от мястото за настаняване изпращат информацията в Единната система за туристическа информация. По-късно бежанецът се изпраща в лагер, откъдето си взима карта за временна закрила, а вътре описва къде точно ще пребивава. Данните влизат в система за управление на националната инвестиция и подлежат на одобряване, след което се очаква плащане.

През февруави правителството одобри 3 решения за близо 15 милиона лева за плащания към хотелиерите за 2022 г., които бяха забавени. Първото решение за плащане обхващаше шести отчетен период и времето от 1 ноември 2022 г. до 15 ноември 2022 г. За периода е верифицирано предоставянето на помощ в размер на 2 807 802,45 млн. лв. с ДДС за предоставени нощувки и изхранване или само нощувка (Списък № 14). Това са помощи за осъществени и отчетени 192 451 нощувки, включително с настаняване и предоставяне на закуска, обяд и вечеря на украински бежанци. Исканията за плащане са подадени от 206 подадени заявления от места за настаняване и подслон.

Второто решение за плащане е за седми отчетен период и обхваща времето от 16 ноември 2022 г. до 31 декември 2022 г. За периода е верифицирана помощ в размер на 6 389 579, 25 лв. с ДДС за предоставени нощувки и изхранване или само нощувка (Списък № 15). Средствата са разпределени за общо 391 147 нощувки на украински бежанци по 179 подадени заявления от места за настаняване и подслон.

Третото решение е за доплащането по първата програма за периода от началото на военните действия в Украйна, когато помощта беше в размер на 40 лв. на човек - от 24 февруари 2022 г. до 31 май 2022 г. За него е верифицирано предоставянето на помощ в общ размер на 5 711 506 лв. с ДДС за настаняване с изхранване (Списък № 13). По нея ще се изплати помощ по общо 160 подадени заявления от хотелиери за 133 879 нощувки и изхранвания (закуска, обяд и вечеря) на бежанци.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати