Новини Събития

Археолози откриха тракийска гробница край Текето

   
Археолози откриха тракийска гробница край Текето

Тракийска гробница,  подобна на Казанлъшката и Александровската, лежи край хасковското с. Текето. На нея се е натъкнал през есента екип на доц. д-р Георги Нехризов. Могилата е в гориста местност, висока е 7 м, а диаметърът й е 40 м. Предполага се, че в гробницата има стенописи. 

Това е третата такава гробница в страната и втората в Хасковско. Опитът за възстановяване на откритите фрагменти представляват киматион, вид украса , същата като тези в Казанлъшката и Александровската гробници, съобщи доц. Нехризов.   

Необходимо е работата на обекта край Текето да започне спешно, защото обектът вече е нападан от иманяри. Изкопите им са десетки, те сега са затрупани, каза още  той.  

За да започне работата по обекта, който според учените, ще е от изключително значение, днес  бе обявена дарителска кампания. Необходими са спешно 25 000 лв., с които да започнат геофизичните проучвания. Те ще покажат къде е входът на гробницата. След това предстоят още проучвания и консервация със защитно съоръжение. За разкопките ще са необходими още 65 000 лв. Надяваме се на хора с възможности и на такива с интерес към културата да помогнат. Подали сме искане до МК, но не сме оптимисти предвид ситуацията в страната, и фактът че се заделят около 3 млн. лв. за година, а обектите, които кандидатстват са стотици, каза още доц. Нехризов. 

Ще поставим кутия в музея и  в Александровската гробница, към която има голям интерес, като се надяваме посетителите да откликнат , коментира  директорът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев. Той каза, че щом започнат работите на обекта край Текето ще изпрати археолози от музея. Стигна се молби за дарения заради ситуацията у нас. Крайно време е политиците да помислят какво се случва. Ние, хората от културата не само искаме, а можем много да дадем, каза още той. 

В ситуация без бюджет, Община Хасково  ще осигури логистиката на обекта , за да бъде разчистен теренът и подготвен за работа. 

Оригиналната Александровска гробница е в трагично положение, сигнализира доц. Нехризов.

Вече 23 г. там нищо не е направено, влагата се увеличава, иманярската дупка и запушена само с ламарина, коренища стигат до стенописите. Преди около 2 години бе направен оглед, бе решето какво да се направи, за да бъде спасен обектът, но до ден днешен нищо не е сторено, сподели безпокойството си доц. Нехризов. 

Гробницата край Александрово бе открита през 2000 г. от покойни вече проф. Георги Китов.  по- късно с помощта на Япония е изградено копие, за да се  спаси и запази оригиналният обект.  



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати