Анализи Новини

Вижте интересни факти за Малдивите

   
Вижте интересни факти за Малдивите

Малдивите са малък островен архипелаг, разположен в Индийския океан. Те се състоят от 1196 коралови острова, групирани в 26 атола. Тези острови образуват две паралелни вериги, като са разпръснати в територия от 90 000 квадратни километра, която прави Малдивите една от най-разкъсаните държави в света. Голяма част от островите са обкръжени от коралови рифове и пясъчни плажове, като само 203 от тях са обитаеми.

Градът Мале е единственият град и столица на Малдивите и се намира на най-големият остров. Всяко атол има средно по 5 до 10 населени острова и 20 до 60 ненаселени острова. Малдивите са също най-ниската държава в света, като най-високата точка на тях достига само 2,3 метра, макар че има и някои острови с дюни, достигащи до 3 метра височина.

Климатът на Малдивските острови

Малдивите се характеризират със стабилен тропичен мусонен климат (Am) според Кьопеновата класификация на климата. Това означава, че техният климат е силно повлиян от голямата площ от Южна Азия. Поради факта, че Малдивите имат най-ниската надморска височина в света, там температурите са постоянно високи, а влажността е на високо ниво. Това причинява различно загряване на земята и водата. През цялата година температурите на въздуха варират между 24 и 33 °C, а средната им стойност е 28,2 °C.

Най-ниските средни минимални температури са през ноември (25,2 °C), а най-високите средни максимални – през април (31,6 °C). Температурата на водата в Малдивите през цялата година е между 27 и 29 °C.

Средно на денонощие има от 6,68 слънчеви часа през септември до 9 слънчеви часа през март. Средните годишни валежи са 2540 милиметра на север и 3810 милиметра на юг. Най-малко са валежите през февруари (38 мм) и март (74 мм), а най-много през май, ноември и декември (216 – 231 мм). Влажността на въздуха в Малдивите е висока, но не се усеща толкова поради постоянния бриз. Постоянният приток на влажен морски въздух от Индийския океан чрез мусоните също влияе на климата в Малдивите.

Малдивите имат два основни сезона - сух през зимата (януари - април) и дъждовен през лятото (май - декември), като силни ветрове и бури обичайно съпътстват втория. През април и май има преход от сухия североизточен мусон към влажния югозападен мусон, който е свързан със югозападни ветрове и обикновено доминира от началото на юни до края на август.

Въпреки това, метеорологичните условия в Малдивите не винаги съответстват на мусонните режими на Южна Азия, като мусонното влияние е по-силно на север от Малдивите поради наличието на екваториални течения.

Интересни факти за Малдивите

За последните 100 години нивото на океана в този регион се е повишило с 20 сантиметра, но около 1970 година нивото е паднало със същия брой сантиметри. Според някои прогнози, има вероятност до 2050 година островите да изчезнат напълно, заради повишението на нивото на морето. Други прогнози предвиждат, че до 2100 година нивото на океана в този район ще се издигне с около 60 сантиметра.

През 2004 година, земетресение в Индийския океан доведе до формирането на голямо цунами, което причини значителни щети на икономиката, обществото и околната среда. Множество хора останаха без дом, а природните ресурси бяха сериозно повредени, като се предизвикаха необратими вреди, пише www.meteobalkans.com.

Почвата на островите е съставена от около 15 сантиметра хумус, след което следва пясъчен слой с дебелина от 50 до 60 сантиметра и след това пясък. Кокосовите палми са много разпространени на островите и са националното дърво на страната. Въпреки това, заради липсата на прясна вода, други видове растителност са рядкост.

Някои от дърветата, като например манго, започват да умират поради просмукването на солена вода от почвата. Повечето от постоянните жители на островите се осигуряват с питейна вода чрез дъждовна и грунтова вода.

Забележителности



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати