Новини Събития

Китай отменя PCR тестовете за пристигащи

  26.04.2023 13:17  
Китай отменя PCR тестовете за пристигащи

Това е поредното разхлабване на китайската политика за "нулев Ковид", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Вместо това пътуващите ще могат да представят отрицателен резултат от антигенен тест, направен в рамките на 48 часа преди пристигането, каза днес говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин.

През последните три години Китай наложи редица антивирусни мерки, за да се опита да възпре разпространението на вируса, като например локдауни и редовно масово тестване. Но след като правилата засегнаха икономиката и предизвикаха протести в страната, през декември правителството внезапно премахна някои от най-тежките си мерки. В началото на януари властите предприеха и значима стъпка за премахване на правилата за карантиниране.

Миналия месец страната поднови издаването на всички видове визи като част от опитите си да съживи туризма. Въпреки това тя запази изискването за PCR тестове за пристигащите от някои държави - едно скъпоструващо изискване, което бе сериозен фактор за разубеждаване на туристите да се върнат отново в Китай.

"За да улесни още повече трансграничните пътувания, Китай взима мерки за промяна на изискванията за тестване на пътниците преди тяхното отпътуване за страната, ръководейки се от принципа за осигуряване на безопасно пътуване, съответстващо на правилата, и оставайки в сила научно обоснованите и добре насочени мерки", заяви Мао Нин. Тя добави, че авиокомпаниите вече няма да проверяват резултатите от тестове преди заминаване.