Заведения Новини

България ще трябва да внася и бармани

   
България ще трябва да внася и бармани

Освен работници за туризма, България ще трябва да „внася“ и бармани, каза днес във Варна президентът на Българската асоциация на барманите Пенчо Пенчев, който е четирикратен рекордьор на Гинес за коктейли. По думите му браншът сериозно е пострадал от пандемията. Близо половината от барманите се отказаха от професията и се преориентираха и това е така в цяла Европа, а не само у нас, допълни Пенчев. Той уточни, че в момента във всички страни има огромно търсене на такива специалисти и започва „внос“ от Азия – основно от Индия и Филипините. Проблемът е, че пристигайки тук, тези кадри не знаят български, а и не познават коктейлите, обясни експертът. Неговото лично мнение е, че това ще доведе през лятото масово да се сервират най-простите питиета.

Към професията няма интерес от младите хора, коментира още Пенчев. Според него основната причина е, че в страната ни все още се гледа на обслужващия персонал като на прислуга. Другият фактор е, че барманската професия изисква труд и упоритост, а младежите предпочитат да работят с компютри.

През това лято на мода ще бъдат коктейлите – разновидности на джин-тоника, както и на основата на водка, каза още Пенчев. Според него актуално е смесването на вкусовете както на алкохола, така и на безалкохолните. Като цяло тенденцията е коктейлите да бъдат с по-нисък градус на алкохолното съдържание, максимум колкото на бира, допълни Пенчев. Неговите наблюдения са, че младежите имат предпочитания към шотовете и чистите напитки. Коктейлите са предпочитани от хората над 20 години.

Във Варна днес започна 30-ото издание на състезанието „Барман на България“. Надпреварата е в две направления – свободен и класически стил. Пенчев уточни, че участниците са от цялата страна, журито, което ще оценява уменията им, е международно. Победителите в двата стила ще представят страната ни на Световното първенство за бармани, което ще се проведе в Рим в края на годината. Разходите по участието им ще е за сметка на Асоциацията.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати