Транспорт

ЕС и Индия поставиха основите за разширяване на нискотарифната авиоиндустрия

   
ЕС и Индия поставиха основите за разширяване на нискотарифната авиоиндустрия

Лидерите на Европейския съюз и Индия участваха в среща на върха – EU-India Aviation Summit, като важна стъпка за развитието на авиоиндустрията. Целта бе сключване на споразумение за либерализация на правата за движение и за регулаторно съгласуване, включително ускоряване на политиките за декарбонизация между двата региона. Wizz Air взе участие в дискусията, за да насърчи преговорите и да демонстрира взаимните ползи, които могат да бъдат извлечени от споразуменията за „открито небе“, като подчерта, че подобни договори водят до по-голям избор и по-добри цени за потребителите.

Във встъпителните си думи еврокомисарят по транспорт Адина Валеан подчерта значението на авиационния сектор за икономическия растеж и укрепването на връзките между хората в двата региона. „Трябва да работим заедно, за да гарантираме, че нашите авиокомпании могат да оперират ефективно, устойчиво и безопасно и че пътниците имат достъп до широк спектър от възможности на достъпни цени“, заяви Валеан.

Представлявайки Индия, Министърът на гражданската авиация Джотирадитя Синдиа подчерта необходимостта от по-тясно сътрудничество за справянето с общи предизвикателства като претоварването на въздушния трафик, сигурността и екологичната устойчивост. „Индия и Европейският съюз имат дългогодишни взаимоотношения и трябва да надграждаме върху тази основа, за да насърчим по-голяма свързаност, търговия и инвестиции“, заяви Синдиа.

На срещата на върха присъстваха и няколко главни изпълнителни директори на авиокомпании, включително главният изпълнителен директор на Wizz Air Джоузеф Варади. Г-н Варади изрази подкрепата си за споразумението и излизането извън настоящата хоризонтална рамка. Той подчерта възможностите и ефективността, които откритото небе ще създаде за потребителите, като отбеляза, че директната свързаност между регионите не е променяна от 2009 г. насам и поради това е необходимо нискотарифните превозвачи да навлязат на пазара и да отговорят на бъдещото търсене. „Wizz Air приветства перспективата за засилена конкуренция и по-голям достъп до нови пазари“, заяви Джоузеф Варади.Откритото небе между Европа и Индия ще предостави на Wizz Air възможности да разшири нискотарифните си операции, да предлага по-достъпни цени на клиентите и да открие нови работни места в двата региона.

ЕС и Индия се договориха да продължат диалога си и да проучат начините за насърчаване на по-тясно сътрудничество в авиационния сектор. Срещата беше възприета като важна стъпка към укрепване на партньорството между двете страни с цел по-голяма свързаност, растеж и просперитет за всички.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати