Новини Събития

България ще подкрепи кандидатурата на Испания за домакин на ЕКСПО 2027

   
България ще подкрепи кандидатурата на Испания за домакин на ЕКСПО 2027
Малага може да стане домакин на ЕКСПО 2027
  Мирослав Иванов

България ще подкрепи кандидатурата на Испания за домакин на специализираното изложение ЕКСПО 2027/28. Решението е взето на заседанието на Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба.

Испания е стратегически партньор на България и към настоящия момент в страната ни оперират около 80 испански компании, които са разкрили 3000 работни места, се казва в правителственото съобщение.

Данните за 2022 година показват, че двустранните икономически взаимоотношения се развиват в положителна посока. Стокообменът между България и Испания бележи ръст от над 33% и е в размер на 2.252 млрд. евро.

По данни на БНБ сумарните преки инвестиции от Испания в България възлизат на 819.6 млн. евро към 1 януари 2023 г.

Темата за ЕКСПО 2027 на Малага е "Градската ера: към устойчивия град". Тя засяга едно от ключовите предизвикателства, пред които е изправено съвременното общество - как демографският растеж и градското развитие да бъдат съвместими с опазването на околната среда и приемането на иновативни решения, които гарантират по-добро качество на живот за градските обитатели, се казва в правителственото съобщение.

ЕКСПО 2027/28 в Малага си поставя за цел популяризирането на добри практики и обмен на изключително разнообразни знания, опит и решения за превръщането на градовете в по-добри места за живеене, като покаже научния, технологичния и икономическия напредък, засягащ тази тема.

Подкрепата на България за Испания е промяна в българската позиция. В края на февруари при посещението си в Белград министърът на туризма Илин Димитров увери сръбския си колега Хюсеин Мемич, че "България има готовност да подкрепи кандидатурата на Сърбия и в частност на Белград за домакин на ЕКСПО 2027 г.". Бившият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев предупреди преди месец пред TravelNews, че МС подготвя подкрепата за Белград.

Пет страни са кандидати за организиране на изложението ЕКСПО 2027/28. Това са САЩ (Минесота), Тайланд (остров Пукет), Сърбия (Белград), Испания (Малага) и Аржентина (Сан Карлос де Барилоче).

Международната организация на изложенията (BIE) ще избере страната домакин по време на общото си събрание в края на юни 2023 г.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати