Анализи

Ще се възстанови ли туризмът в Турция след земетресението?

   
Ще се възстанови ли туризмът в Турция след земетресението?

След месеци, в които оцелели от земетресението в Турция са настанени в хотелите му в Анталия, Хакан Саатчиоглу се надява, че в най-скоро време стаите ще бъдат заети от туристи, а временните гости ще бъдат преместени на други места от правителството. Хотелиерската група Limak International Hotels & Resorts е една от многото в туристическия бранш, която се надява, че секторът ще се възстанови бързо, след като земетресението намали значително резервациите и броя на нощувките.

„Правителството спази обещанието си и увеличи надеждите на хотелиерите", казва Саатчиоглу пред Reuters. Той посочва, че жертвите на земетресението вече са преместени в къщи за гости и общежития, което намалява притесненията в собствениците на хотелите, че стаите им ще бъдат заети на старта на активния летен сезон.
Туризмът в страната обаче се възстановява много бавно след земетресенията от февруари. Трусовете накараха много посетители да се замислят дали да се отправят към Турция в следващите месеци. 

Приходите от туризъм са особено важни за страната и желанието на турския президент Реджеп Ердоган да намали дефицита й, възлизащ на 48.8 млрд. долара за 2022 г., за да се бори с рекордната инфлация и високите лихви.

За момента възстановяването обаче не е налице. Туристите с повече от две нощувки в Истанбул са със 7% по-малко две седмици преди земетресението, в сравнение с 2019 г. Днес този процент е доста по-висок – 31 на сто, според данни на ForwardKeys.

По-малкият брой на резервациите означава по-ниски приходи за туристическата индустрия и икономиката като цяло, казва вицепрезидентът на ForwardKeys Оливие Понти. Това се случва само няколко месеца, след като Турция оглавява класациите по ръст в туристическия сектор.

Преди земетресението от правителството се надяват на много силна 2023 г. Чуждестранните туристи за миналата година са отчели ръст до 44.56 млн. души, което е с половин милион по-малко от 45.06 млн. души, почивали в страната през 2019 г.

Резервациите в началото на годината са доста оптимистични, но сериозно забавят своя темп в седмиците и месеците след трусовете. Туризмът формира 10% от БВП на Турция, а заетите в сектора са 1.7 млн. души, или 5% от работната ръка в страната.

Изборите

Изборите в страната, насрочени за 14 май също са един от факторите, притесняващи туристите заради евентуалните безредици в големите градове. Президентът Ердоган по всяка вероятност ще се изправи пред най-голямата съпротива от опозицията в последните две десетилетия.

Надежда в курортите

Епицентърът на земетресението е далеч от курортните райони, което е една от надеждите на хотелиерите, че новият сезон ще е добър, най-вече заради руските туристи.

Данни за първото тримесечие на 2023 г. сочат, че чуждестранните туристи в района на Анталия са се увеличили с 54% на годишна база и достигат нови рекордни стойности. Най-много те са от Русия, Германия и Великобритания.

Турция е една от малкото държави, до която руснаците все още могат да летят. Според прогнозните данни, страната се очаква да генерира 56 млрд. долара от туризъм през 2023 г.

Обезценката на турската лира и високата инфлация в Европа, включително и във Великобритания, са сред другите фактори, които могат да повлияят на силния сезон за сектора.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати