Новини Турагенции

Йордания и Израел привличат с богата история и красиви гледки

   
Йордания и Израел привличат с богата история и красиви гледки

Мъртво море мие бреговете на Йордания и Израел – две магнетични държави с богата история и култура. В туристически план това са две от най-добре развитите страни в Близкия изток. Като дестинации често се характеризират като екзотични и красиви, но преди всичко, като изключително гостоприемни. Затова и все повече български туроператори се ориентират да предлагат екскурзионни програми в тези две съседни държави. За есента “Welcome Travel” е разработил обиколна програма, която съчетава най-важните забележителности от двете страни.  

Туроператорът предлага 6-дневни програми с начални дати 20, 27 октомври и всеки вторник от началото на ноември до 5 декември 2023 г. Цените започват от 1978 лв. на човек и включват самолетен билет София - Тел Авив - София с директен редовен полет на авиокомпания EL AL, ръчен багаж, чекиран багаж до 20 кг, летищни такси към самолетния билет и 5 нощувки със закуски и вечери. Те ще са разпределени по следния начин: една в Аман, една в Петра и три във Витлеем. Освен това в част от пакетната цена са всички трансфери по програмата с луксозен местен автобус, входно-изходни такси на границата с Йордания в размер на 50$, както и всички входни такси и екскурзии по програмата. Всички туристи също така ще получат сертификат за хаджийство. Към групата ще се присъедини и водач от България, както и местен екскурзовод на български/руски език. За пълната сигурност на туристите “Welcome Travel” са се погрижили с медицинска застраховка “Асистънс” на ЗАД „Евроинс“ с покритие до 10 000 евро. 

“Несъмнено най-голям принос за интереса към Израел има Йерусалим – най-значимият религиозен център на планетата. Там се намират Божи гроб, който е най-свещеното място за християните, Стената на плача, която е изключително важна за юдеите, и третата по значимост джамия в света – Ал Акса”, разказва Румяна Любенова, управител на туроператора. Израел обаче е много повече от това и е уникална отправна точка за всеки, който иска да се докосне до Близкия изток. Освен богатата култура и добре запазените исторически паметници, страната впечатлява с модерната си архитектура, а също така е и една от най-иновативните страни в света. Това представлява едно съвсем битово ново преживяване, тип културен шок, което води до разширяването на кръгозора и всъщност е търсен ефект сред много пътешественици.  

Морският излаз на Израел също определено е положителна черта на мястото като туристическа дестинация. Държавата е разположена край Средиземно море, в залива Ейлат/Акаба на Червено море и край Мъртво море.  

Столицата Тел Авив  

също е разположена на морския бряг. Това е най-големият град в Израел и е сравнително млад - едва на 100 години, с характерна за Южна Европа архитектура, той е обявен през 2003 г. от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Тел Авив включва и Яфа, един от най-старите градове в Близкия изток, намиращ се на възвишение, предлагащо неоценима гледка към брега на столицата с неговите плажове. Също така е изключителен технологичен център, тъй като е един от най-развитите в света, а мнозина дори го наричат Силиконовата долина на изтока. Той предлага и богата културна сцена с множеството си музеи, галерии и забележителности. 

Йордания пък привлича  

туристи с древния град Петра. През 2007 година е избран като едно от седемте нови чудеса на света. Разположен е в естествено укрепената планинска долина Вади Муса ("Долината на Мойсей"). Първите известни обитатели са едомците, които са живели тук около 1000 г.пр.н.е. Според Библията те били потомци на Исав, а препратките в Свещеното Писание за място наречено Села („скалиста местност“ на еврейски) почти сигурно се отнасят за Петра ("камък" на гръцки). Розово-червеникавият град Петра някога процъфтява като важен пункт от древните търговски маршрути. Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите, сгради са запазени непокътнати.  

Столицата Аман е изключително популярна със своите ниски бели къщи, които са разположени в целия град и именно затова носи прозвището „Белият град“.  Освен невероятна гледка, Аман предлага и уникална атмосфера – съчетава перфектно западна и източна култура, а местните жители са приветливи и добронамерени. 

Това са само част от впечатляващите места, които Близкият изток може да ни разкрие. По тези земи енергията се усеща по един различен начин и това безспорно е интересно за много от туристите. Заради древната си история местата по тези земи пробуждат много силни емоции. Съчетавайки духовното с културното и модерното, Израел и Йордания предлагат удивителна комбинация. Държавите са богати на история, която със сигурност не би оставила никой безразличен. Независимо дали сте се спрели на подобна обиколка заради религиозната ѝ ценност, пленителната архитектура на Изтока или заради впечатляващата култура, то едно е сигурно – няма как да скучаете по време на пътуването си там!  

Йоана Шомова 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати