Събития

Изби представиха карта на винения туризъм в Западната и Централна част на Дунавската равнина

   
Изби представиха карта на винения туризъм в Западната и Централна част на Дунавската равнина

Нашият регион може много да предложи, но за съжаление е подценен и забелязваме, че само 4 процента от туристите в България се обръщат към нас. Едва 12% от винения туризъм в България е насочен към нашия регион. Това сподели Еми Маринова, съсобственик на "Шато Бургозоне", по време на официалното представяне на Винената карта на Западна и Централна Дунавска равнина, което се състоя в София. Маринова е и координатор на картата, съобщи БТА.

Картата събира 17 изби, които представляват 10 000 дка собствени лозя, 13 български и 23 международни сорта. Тя е изработена в рамките на 5 месеца - инициативата започва на 27 ноември 2022 г. само с 8 изби. "Много сме различни, но всички представяме едно и също - вината на Дунавската равнина", коментира Маринова.

Тя разказва, че след като са погледнали петте карти на винени региони в България, които съществуват в момента, са обсъдили какво е най-добро за тях, тъй като регионът им е много голям - представлява една пета от страната. За целта са избрали 20 забележителности, за да помогнат на туроператори и туристи да комбинират посещения в избите с тях.

Картата е претърпяла 8 версии. Създателите ѝ финансират и организират всичко сами. Картата е нарисувана от художника Росен Йорданов, който съвсем скоро е станал лауреат на Съюза на българските художници и е получил наградата за карикатура на името на Борис Димовски.

Надяваме се също на по-координирана политика за развитие и реклама на нашия регион. Считаме, че това е само началото и много се надяваме скоро да получим указателни табели за избите в региона, което смятаме, че много ще помогне, сподели Маринова, изразявайки надежда, че един ден ще могат да предложат и дигитална версия на картата.

Заместник-министърът на туризма Мариела Модева, която присъства на събитието, обеща, че винените табели ще бъдат реализирани много скоро. "Разглеждаме винения туризъм като част от културния. Подготвяме също проект за дигитална карта на България, който да улесни всеки турист да се ориентира", допълни тя, като подчерта, че тази част от страната изключително много се нуждае от туристически просперитет, а виненият туризъм може да ѝ помогне да се развие и хората да останат по родните си места, за да работят там.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати