Събития

Кралският оркестър на Чарлз III за първи път в България с грандиозен концерт

   
Кралският оркестър на Чарлз III за първи път в България с грандиозен концерт

На българската класическа музикална сцена предстои грандиозно събитие. За първи път в България пристига Английският камерен оркестър, който е под егидата на крал Чарлз. На 13 юли в София пред катедралата „Св. Александър Невски“ меломаните ще се насладят изпълнения на Моцарт, Хендел, Бах, както и английски композитори.

Концертът е организиран от британското посолство в България и Столичната община.

Английският камерен оркестър е сред водещите в света, свирил в повече страни от всеки друг оркестър, записал над 1500 произведения и свирил с най-великите музиканти в света в своята петдесетилетна история. От 1977 година той има за свой патрон крал Чарлз III и е свирил за много кралски събития за него и семейството му. Американската радио мрежа CPRN го избира за един от най-великите „живи“ оркестри в света.

В България оркестърът ще свири заедно със своя ръководител и солист Стефани Гонли и с 21 музиканти.

На пресконференция днес мениджърът на оркестъра Джеймс Ръдърфорд заяви: „За нас е изключително голяма чест да имаме възможността да направим концерт на такова знаково място – пред катедралата „Св. Александър Невски“.

В програмата на концерта музикантите са включили и две български произведения и си сътрудничи с млада българска солистка, допълни мениджърът.

„България е представена като много важна туристическа дестинация в Обединеното кралство и възможността да се присъства на концерт пред катедралата „ Св.Александър Невски“ е нещо изключително“, заяви от своя страна британският посланик д-р Робърт Джон Диксън. „Това е и знакова година – годината на коронацията на крал Чарлз, който е патрон на Английския камерен оркестър от много години, което добавя изключително важен акцент“.

„Представянето на класическа музика и на артисти от такава величина стана традиция. Това беше една моя идея, която започнахме преди 3 години“, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

„Подобни концерти показват, че София поддържа високо ниво и може да бъде част от културния календар на Европа“, заяви още тя.

Пред БГНЕС Джеймс Ръдърфорд сподели, че крал Чарлз е присъствал на много концерти на оркестъра през годините и един от неговите любими композитори е Щраус. А в изпълнение на Английския камерен оркестър един от любимите му композитори е английският композитор Бендажимин Бритън.

„Много съм развълнуван да бъда тук с оркестъра. Той е основан през 1948 година, но истинското му създаване е през 1960 година. За първи път в историята му ние посещаваме София. За нас е чест да свирим пред българска публика именно пред знаменателната катедрала. Разходих се вчера из нея и останах впечатлен. Бил съм вече в България преди години и за мен е наистина вълнуващо да бъда тук отново“, каза Джеймс Ръдърфорд.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати