Анализи

Зам.-министър Модева проваля презентациите на туризма във Великобритания и Израел

   
Зам.-министър Модева проваля презентациите на туризма във Великобритания и Израел
Зам.-министър Мариела Модева

България е напът да се изложи с презентациите на туризма си във Великобритания и Израел. Затова предупредиха пред TravelNews представители на туристическия бранш. Министерството на туризма трябваше да проведе роудшоута през април във Великобритания и в Израел, но са отложени за месец май, като организацията им върви изключително слабо. На тях страната ни трябва да се презентира пред туроператори, туристически агенти, журналисти и инфлуенсъри. Дейността се ръководи от зам.-министъра на туризма проф. Мариела Модева, която ресорно отговаря за маркетинга и рекламата на сектора.

Бизнесът настояваше за пет събития в Обединеното кралство и поне три в Израел. Сега са намалени до две – в Бирмингам и Манчестър във Великобритания, като са изключени Лондон и други големи градове. Докато в Израел ще е само едно – в Тел Авив. Първата презентация ще е на 10 май 2023 г. в Бирмингам в Malmaison Hotel Birmingham от 18 часа, а втората на 11 май 2023 г. в Манчестър в хотел Crowne Plaza Manchester City Center от 19 ч. Поканите са пуснати на браншовите организации у нас едва вчера (27 април 2023 г.), а до потенциалните участници все още не са изпратени. Събитията са обявени под гръмкото мото „Да покажем модерното лице на българския туризъм на британския пазар“. Още по-трагично е положението за Израел, където ще има само една презентация в Тел Авив, но няма яснота кога и къде ще се проведе.

Министърът на туризма Илин Димитров анонсира още през февруари, че ще рекламира България с роудшоута във Великобритания и Израел. Искането дойде от Националния борд по туризъм и Алианс „Българско Черноморие“, за да се даде тласък на записванията за предстоящия летен сезон. До момента такива са проведени в Полша и Германия, като там се оказаха изключително успешни заради добрата организация на местните аташета по туризъм – Николай Костов във Варшава и Тихомир Патарински в Берлин. Водещи в провеждането бяха още Алианс "Българско Черноморие" и концесионера „Фрапорт“ на летищата в Бургас и Варна.

„Всичко е скалъпено набързо, за да бъде отчетено като свършено. Хората и бизнесът в чужбина не могат да реагират в толкова кратки срокове, за да дойдат на презентация на България. Техните програми са запълнени с месеци напред“, коментира Мартин Захариев, зам.-председател на Националния борд по туризъм. Според него не ясно дали ще има положителен ефект от тези събития.

„Тези хора не разбират от реклама и туризъм. Това ще са хвърлени пари на вятъра, защото не може да се прави организация в последния момент“, смята Димитър Попов, управител на туроператора „Пенгуин травъл“, който работи на британския пазар. По думите му няма да има ефект от тези събития и с подобно мото. Той препоръчва да бъдат канени туроператори и туристически агенти да посещават България, за да могат да я видят и усетят.

Зам.-министър Модева се скри и не отговори на запитванията на TravelNews във връзка с организацията на роудшоутата във Великобритания и Израел. От пресцентъра на министерството също още не са отговорили на въпросите ни.

Мариела Модева е професор по обществени комуникации и информационни науки, дългогодишен преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии и в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Тя е културолог, кадър на БСП и остана в двете служебни правителства, нищо, че беше назначена по времето на Корнелия Нинова в предишната четворна коалиция. Неин баща е бившият соц и постсоц велможа Тодор Модев - дългогодишен кмет на някогашния Коларовски район на столицата преди Десети ноември, а след промените е дългогодишен общински съветник от БСП и областен управител на София (от 2005 до 2009 г. по времето на Тройната коалиция). Синът му и брат на Мариела - Иван Модев беше началник на кабинета на проф. Николай Денков, който сега е депутат от „Продължаваме промяната“ и бивш министър на образованието в четворната коалиция. Модев беше назначен в Министерството на образованието от Сергей Станишев още по време на тройната коалиция и дълги години управляваше Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ във ведомството.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати