Новини Събития

Тематични уикенди от май до края на септември пълнят Бургас с туристи

   
Тематични уикенди от май до края на септември пълнят Бургас с туристи

Култовата британска група Editors идва през август, за първи път - международен балетен конкурс и нощно бягане. Изключително успешна формула за развитието на туризма в региона се оказаха тематичните уикенди, които Община Бургас организира през лятото вече няколко сезона. Тази година те са още повече, започват от май и ще продължат до края на септември, съобщиха от местната управа. Освен станалите вече традиция музикални фестивали като Spice Music с хитове от 90-те, на които гостуват световни групи, ще има и много събития, които се организират за първи път.

Едно от тях е международният балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ - акцент в културния афиш на общината. Запазват се и атрактивните кулинарни уикенди, на които риба, миди и бира се хапват на корем, но успоредно с тях ще вървят и форуми, свързани с екологията и синята икономика.

Планираният за 12-14 май „Зелен уикенд“ ще даде начало с атрактивна програма. Ще бъде открита обновената сграда на Етнографския музей в Бургас, ще има карнавално шествие, информационни турове в Морската градина и Природо-защитен център „Пода“.

А в последния уикенд на май, когато ще се проведе sChOOL rock open stage, на ход ще са тийнейджърите. На откритата сцена до Морското казино ще се качат бургаски ученически банди за истинско музикално шоу.

Малки и по-големи деца ще имат възможност да празнуват на воля по време на „Дълъг уикенд“ от 1 до 4 юни, а на 3-ти малчугани, родители, баби и дядовци ще се включат в състезание по семейно бягане.

Традиционният „Миден уикенд“ се завръща и през Сезон 2023 в дните от 9 до 11 юни и в него ще се включат много бургаски заведения. С нова дата е фолклорното събитие „Хоро край лазурния бряг“. Това лято танци ще се вият на площад „Тройката“ на 17 юни.

В този уикенд ще се проведе и фестивалът „БГ Кино ваканция“ за всички любители на седмото изкуство, казват от общината.

Като град, лидер в развитието на технологиите, за първа година Бургас организира „Remotion Fest Burgas” , с което ще се отбележи Седмицата на дигиталните номади между 21 и 25 юни.

Темпото на тематичните събития ще се ускори още повече през юли. От 4 до 9 –ти морският град ще стане домакин на Първия международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“, а успоредно с него на 7,8 и 9 юли ще се проведе „Уикенд на танцовото изкуство“, в който ще се включат много бургаски школи с демонстрации и уроци на различни локации в града. Завръща се и музикалният уикенда „Джаз в Бургас“ на 13-15-ти юли на „Флората“.

„Син“ ще бъде уикендът от 21 до 23 юли, когато в града ще се проведе конференция, посветена на сините икономики в туризма.

От Burgas Run пък ще отправят предизвикателство към бургазлии и гости на града да се включат в нощно бягане на 22 юли.

Горещият август ще стартира с култовия Spice Music Festival с хитове от 90-те на 4 и 5 август. А на 13-ти, на другото култово музикално събитие Burgas Summer Live, пристига британската банда Editors - eдна от най-добрите съвременни европейски рок групи на живо. Очаква се за нея и за aлтърнатив рок бандите Franz Ferdinand и Nothing But Thievеs край морето да се съберат хиляди фенове от цял свят.

Второто издание на „Джаз в Бургас“ за лято 2023 ще зарадва ценителите на 11-ти и 12-ти август.

Как да започне септември от общината са решили да попитат бургазлии – търси се интересно предложение за първия есенен уикенд. Вторият е запазен за традиционното кулинарно събитие, на което в Морската градина се пече прясна риба и се разлива вкусна рибена чорба. Последните събота и неделя на септември са посветени на спорта и в тях ще се изявяват състезателите на бургаските клубове.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати