Анализи Новини

Екоминистърът държи на изваждането на карстовия извор от защитена местност Клептуза

   
Екоминистърът държи на изваждането на карстовия извор от защитена местност Клептуза

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще се съобрази с решението на съда по повод казуса със защитена местност "Клептуза" в землището на Велинград. Това обяви служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутатите Петър Куленски и Ивайло Шотев от "Продължаваме Промяната - Демократична България" във връзка с актуализацията на площта на местността и изваждането на карстовия извор и парка с двете изкуствени езера от границите на защитената местност, което беше направено със заповед на Карамфилова на 22 ноември.

През март Върховната административна прокуратура протестира пред Върховния административен съд заповедта на екоминистъра, която предвижда увеличаване на площта на "Клептуза" с 680 дка. Карамфилова увери, че е спазила надлежния ред при издаването на заповедта.

По думите ѝ при последната разпоредена от нея проверка е било установено, че към момента на територията на извор "Клептуза" и двете захранвани от него изкуствени езера не притежават характеристики, които да позволят да бъде проведена процедура по увеличение на площта. Установено е, че те са извън горската територия, обясни Карамфилова и настоя, че обстоятелството, че карстовият извор не попада в границите на защитена местност "Клептуза", не означавало, че той не е под защита.

"Жителите на Велинград трябва да фокусират вниманието си именно върху поддържането на този район, защото всъщност защитена местност Клептуза охранява водосбора на извор Клептуза, а най-голямо значение за опазване на всеки извор има именно опазването на водосбора му, защото там се събират водите, които го захранват", коментира още екоминистърът.

Работи ли Карамфилова в полза на свързан с ГЕРБ частен интерес

От своя страна Куленски изтъкна, че от близо година община Велинград в лицето на кмета Костадин Коев (ГЕРБ) анонсира намерения да даде парк "Клептуза" на 35-годишна концесия срещу само 40 хил. лв. на година, малко над 3000 лв. на месец и под 10 ст. на кв. м на новорегистрирано дружество, зад което стоят лица от т.нар. силови структури.

"Капитал" пише, че въпросното дружество е собственост на известния ММА боец Даниел Илиев, който е и част от фракцията "София Запад", обединяваща най-крайните привърженици ФК "Левски". В края на третото управление на Бойко Борисов Илиев се появи на снимка с лидера на ГЕРБ заедно с друг ММА боец, фен на бившия премиер - Георги Валентинов. Снимката беше направена след поредна операция на Борисов заради скъсан менискус, а Илиев и Валентинов позираха с фланелки с неговия лик в генералската му униформа.

"Местните хора остават с впечатлението, че държавата в лицето на МОСВ е заела страна в полза на частен интерес и целта на тези действия е да се извадят апетитни имоти от границите на защитената зона", подчерта депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България".



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати