Новини Събития

Триизмерно мапинг шоу ще има за Деня на Европа в София

   
Триизмерно мапинг шоу ще има за Деня на Европа в София

Денят на Европа - 9 май, ще бъде отбелязан с триизмерното видео мапинг шоу "Заедно" на фасадата на Регионалния исторически музей в София.

Началният час на проявата е 21:15 часа.

Организатори на спектакъла са Бюрото на Европейския парламент в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България.

Разказвачът в тазгодишния спектакъл ще бъде изкуственият интелект - тема, която е в центъра на вниманието и на Европейския парламент.

Историята акцентира върху ролята на човека и важността на ценностите, върху които е изграден Европейският съюз, а те са общочовешки.

Достъпът до шоуто върху фасадата на Регионалния исторически музей в София, който се намира срещу Централните хали, ще бъде свободен.

Ще се редуват проекции на български и английски език, които ще продължат до полунощ.

Главният герой в спектакъла ще са зрителите. Те ще бъдат приканени да използват потенциала си, превръщайки творбата в празник на вярата в собствените си сили.

Спектакълът ще бъде част и от второто издание на фестивала на светлините LUNAR, който ще се проведе от 11 до 14 май 2023 г.

В рамките на фестивала жителите и гостите на София ще имат възможност да видят общо 23 светлинни творби, които ще превърнат някои от най-известните столични фасади, паркове и площади в галерия под открито небе.

Програмата на събитието включва произведения на светлинни артисти от цял свят. Всички творби ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включвани между 21:00 и 00:00 часа във всяка от четирите вечери на фестивала.

Международен конкурс "УмеНИЕ"

На 9 май 2023 г. ще бъде обявено и началото на Европейската година на уменията.

Това е причината Европейският парламент в България да даде своята институционална подкрепа на международния конкурс за светлинни артисти под наслов "УмеНИЕ".

Участниците в него ще представят своя поглед за това какви способности са ни необходими, за да бъдем активна част от обществото, как да променим себе си и света около нас, за да живеем в мирно, балансирано и състрадателно общество, в което всеки допринася за колективното благо.

Произведенията на седемте финалисти ще може да видите в паузите между излъчванията на спектакъла "Заедно" по време на фестивала на светлините LUNAR.

В последната фестивална вечер ще бъдат обявени и тримата победители.

Ден на Европа - 9 май

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент.

Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. Това става на 9 май 1950 г. - 5 години след края на Втората световна война.

Робер Шуман призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

"Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз.

Фестивал на светлините LUNAR

Фестивалът на светлините LUNAR ще се състои за втори път в София, в дните между 11 и 14 май 2023 г. и ще превърне града в огромна галерия под открито небе.

Второто издание на този фестивал в България ще включва 4 видео проекции и 8 статични проекции върху сгради, както и 9 светлинни инсталации, интерактивно ателие за рисуване със светлина и светлинен парад.

Известни български и чужди артисти ще разкажат истории, ще провокират въображението и изненадат публиката, чрез своето завладяващо светлинно изкуство.

Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти "MP-STUDIO", в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH.

Събитието ще се проведе с подкрепата на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Достъпът до всички произведения в рамките на фестивала е свободен.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати