Новини Събития

Пет от най-красивите градове в Чехия

   
Пет от най-красивите градове в Чехия

Чехия винаги има с какво да изненада. Дори и да сте посещавали тези градове, със сигурност ще откриете непознати места, които да провокират любопитството ви - нови романтични улички, нови ресторанти или хотели. 

Прага

Столицата на Чехия е един от най-красивите европейски градове с емблематични забележителности като Карловия мост, Пражкия замък и елегантния Вацлавски площад. Най-добрият начин за разглеждане на града е пеша, разбира се. Прага е известна с уличните си музиканти, а в много от църквите се провеждат концерти и рецитали.  Еврейският квартал е осеян освен със синагоги, исторически сгради, но и традиционни кафенета. Отбийте се в ресторант U Rotundy , където се предлагат традиционни чешки ястия и отлична местна бира. По залез слънце посетете парка Letná, откъдето се открива прекрасна гледка към града, а вечерта направете разходка с лодка със стъклен покрив по Вълтава, за да видите елегантните сгради на града, обагрени в топла златиста светлина. Никое пътуване до Прага не може да бъде пълно без посещение на изба - модерният град е построен върху стария, създавайки мрежа от пещери, тунели и изби. Опитайте U Sudu (Vodickova 677).

Къде да отседнете: хотел Innside by Meliá се намира на тиха улица и има модерна атмосфера с чисти и непретенциозни стаи и оживен ресторант и бар. Двойна стая е на цена от 116 евро.

Кутна Хора

На около 72 км от Прага, на около час и половина път с влак, това малко градче в Централна Бохемия е изключително интересно заради богатото си минало. През Средновековието в близките сребърни мини в Кутна се е произвеждала една трета от цялото европейско сребро, което е оставило в наследство внушителни готически църкви, зашеметяващ бароков йезуитски колеж и Италианския двор от 13-и век - обширен дворец, в който някога се е помещавал кралският монетен двор. Потопете се в градския музей на среброто Hrádek и се подгответе за мрачната костница Sedlec, където кости и черепи са вградени в тъканта на параклиса. За да опитате традиционни ястия - кнедли и печено свинско месо - се отправете към Dacicky с дълги маси и огромни порции. Ако предпочитате по-модерна атмосфера, насочете се към Factory където има отлични бургери, пица и паста.

Къде да отседнете: причудливият музей MuzeumLega разполага с удобни стаи с малки кухненски боксове, слънчева градина и безплатен вход за съседния музей, в който се намира най-голямата частна колекция Lego в света. Малко странно е, че в непосредствена близост се намира и страховитата костница, но пък това придава допълнителен приключенски чар на престоя ви. Цената на двойна стая е 79 евро.

Чески Крумлов

Също толкова красив като Прага, но с по-малко туристи и още по-романтичен, Чески е разположен сред хълмовете на Южна Бохемия. Ако пътувате от Прага с влак, ще ви отнеме по-малко от три часа.

Чески Крумлов е избегнал бомбардировките по време на Втората световна война, оставяйки отлично запазен стар град. Калдъръмените улички и елегантният главен площад са осеяни с къщи в прекрасни ярки цветове, а над цялата тази прелест се извисява грандиозния замък от XIII век. Изкачването на 162-те стъпала на кулата на замъка си заслужава заради невероятната гледка, а бароковият театър от XVII в., който се помещава в крепостта, е един от най-завършените в Европа. Съчетайте историята с изкуството, като посетите Центъра за изкуство Egon Schiele, и се отдайте на дълъг обяд на терасата край реката. Ресторант "Вълтава" предлага класически чешки ястия със зашеметяваща гледка към замъка.

Къде да отседнете: хотел Bellevue е институция в Чески от средата на XVI в., която разполага с винена изба, очарователна лятна градина и модерни стаи. Двойна стая е на цена от 124 евро.

Карлови Вари

Вари (както го наричат чехите) се намира на два часа път с влак от Прага. Известен е най-вече с термалните води, които превръщат града в популярен курорт още от 19-ти век, както и с елегантните колонади, разположени покрай реката. Най-добрият начин да се запознаете с града е да следвате Becher Drinking Cure и да опитате прочутия ликьор Бехеровка, създаден някога като лекарство при стомашни неразположения. Не пропускайте да отпиете и от лековитата вода от всеки от 13-те извора разположени около Вари. За да се насладите на великолепната гледка към града и околностите, посетете наблюдателната кула "Диана". Можете да се изкачите до нея пеша или пък да използвате фуникуляра. В разрез с препоръките за здравословното хранене, непременно открийте най-старото кафене в града - "Елефант", в което вече повече от 200 години се предлагат вкусни сладкиши, красиви като произведение на изкуството 

Къде да отседнете: прочут с главната си роля на хотел Splendide в "Казино Роял", елегантността на грандхотел Pupp може да се види навсякъде - от ресторанта до спалните. Двойна стая е на цена от от 133 евро.

Бърно

Вторият по големина град в Чехия, който се намира на два часа и половина пътуване с влак от Прага, може да се похвали с отличен нощен живот, благодарение на многобройните студенти, и с очарователна смесица от архитектура - от модернистичните сгради на Лудвиг Мис ван дер Рое до средновековния замък Шпилберк, където се помещава градският музей. Градът е известен с кафето си (не само с бирата си), уютните кафенета са на всеки ъгъл по живописните улички на Стария град. Местните жители пият turek, чешката версия на еспресото. Но вечерта Бърно наистина оживява. Започнете с посещение на "Бар, който не съществува", където ще ви предложат рядка колекция от бири и други напитки. Опитайте невероятните коктейли и пържоли в Pavillon. Ако предпочитате по-леки вегетариански ястия, посетете популярното Soul Bistro.

Къде да отседнете: Хотел Grandezza е най-престижното място за настаняване в Бърно.  Предлага изискани, но удобни стаи и прекрасна закуска. Но местоположението е още по-изкушаващо - резервирайте стая с изглед към площада, където всяка сутрин има пазар за плодове и зеленчуци, който се превръща в една от основните атракции на града. Цената на двойна стая е 127 евро.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати