Новини Транспорт

Германия пуска в продажба нов единен билет за обществен транспорт

   
Германия пуска в продажба нов единен билет за обществен транспорт

Германия пуска в продажба нов единен билет за обществен транспорт, валиден в цялата страна, но цената от 49 евро породи съмнения относно потенциалното въздействие на картата.

Посочвайки месечния билет като "революция", политиците се надяват, че той ще донесе известно облекчение за потребителите на фона на нарастващата инфлация и ще насърчи хората да предпочетат масовия обществен транспорт в интерес на околната среда, съобщи АФП.

"Deutschlandticket" предлага неограничен достъп до автобусните и метросистеми на Германия, както и до местните и регионалните влакове, като не включва само високоскоростните превози на дълги разстояния.

Министърът на транспорта Фолкер Висинг побърза да нарече новата инициатива "най-голямата реформа на обществения транспорт в историята на Германия", но успехът на билета далеч не е сигурен.

Асоциацията на германските транспортни компании (VDV) очаква 16 милиона от 84-те милиона жители на страната да се възползват от предложението. Вече са продадени приблизително 750 000 билета, без да се броят хората, които ще преминат от досегашните си абонаменти за транспорт.

Начинът на финансиране на новата политика беше предмет на месеци дебати, които забавиха въвеждането на билета. Беше постигнато споразумение между федералното правителство и германските провинции, които ще участват с 1,5 млрд. евро във финансирането на билета, за да не се увеличават дълговете на националния железопътен оператор.

Разходът е подложен на остра критика от страна на опозицията, която твърди, че парите са могли да бъдат използвани за "подобряване и обновяване на железопътната инфраструктура", по думите на депутата от консервативния ХДС Михаел Донт.

Железопътната мрежа на Германия наистина скърца, като според официалните оценки през следващите 10 години ще са необходими инвестиции в размер на около 8,6 млрд. евро годишно.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати