Новини

ПП-ДБ предложиха Гергана Кабаиванова за министър на туризма

   
ПП-ДБ предложиха Гергана Кабаиванова за министър на туризма

По неофициална информация в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) са приключили с обсъждането имена за състав на проектокабинет. Предложението на формацията за премиер се очаква да е бившият министър на образованието и настоящ депутат Николай Денков от ПП.

Във формацията все още коментират имената и окончателно решение няма, но се очаква настоящият съпредседател на ПП и бивш премиер Кирил Петков да не е в проектосъстава. По неофициална информация сред кандидатите за министри ярки политически лица от "Демократична България" няма. Това в известен смисъл не е изненада, защото от изборите насам ДБ поддържа позиция, че в кабинет на ПП-ДБ трябва да е по-скоро експертен, а не политически. На обратната позиция са от ПП и това си личи от състава на кабинета, в който би трябвало да е и другият съпредседател на "Промяната" Асен Василев.

Василев се очаква да е номинацията на обединението за министър на финансите. Предложението за министър на енергетиката най-вероятно ще е настоящият депутат от ПП Радослав Рибарски. За министър на земеделието се обсъжда името на депутата от ПП в 49-ото Народно събрание и бивш министър на БАБХ Христо Даскалов. Кандидатурата за министър на иновациите вероятно ще е настоящ депутат от ПП – Даниел Лорер, който заемаше същия пост и в кабинет на Кирил Петков.

Предложен за министър на отбраната се очаква да е Тодор Тагарев. В началото на миналата година, след като тогавашният премиер Кирил Петков поиска оставката на тогавашния министър на отбраната Стефан Янев, първоначално бе обявено, че поста ще се заеме именно от Тагарев. Това обаче не се случи, защото тогавашният партньор на ПП в управлението БСП възрази. И така за няколко месеца министър на отбраната стана Драгомир Заков.

За министър на вътрешните работи се очаква да бъде предложен не съпедседателят на ДБ Атанас Атанасов, каквато неофициална информация имаше миналата седмица, а Андрей Янкулов – адвокат по наказателно право и бивш зам.-министър на правосъдието по времето, в което министър беше Христо Иванов.

Номинацията за министър на регионалното развитие вероятно ще е Андрей Цеков. Предложението за министър на правосъдието се очаква да е Милен Матеев, който в предишния парламент беше шеф на парламентарната правна комисия.  Обсъждан за министър на транспорта е Георги Гвоздейков, беше шеф на държавното дружество "България Хели Мед Сървиз".

В проектокабинета се очаква да има и хора, които са били зам.-министри по времето на управлението на правителството на Кирил Петков. Такъв е случаят с номинацията за министър на образованието – Генка Петрова. Ситуацията е същата и с номинацията за министър на електронното управление - Александър Йоловски. Отново зам.-министър от времето на последното редовно правителство е предложен за министър на социалната политика. Става дума за Иван Кръстев.

За министър на външните работи предлагат Ирена Димитрова, която беше зам.-министър в същото ведомство по време на правителството на Кирил Петков. 

За министър на здравеопазването от ПП-ДБ ще издигнат е Христо Хинков- дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи. Номинацията за министър на туризма е Гергана Кабаиванова. Предложена за министър на културата се очаква да е Яна Генова, а за спорта - Димитър Илиев, който беше зам.-председател на държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата". 

Коя е Гергана Кабаиванова?

Инж. Гергана Кабаиванова е управител на Фондация LocalFood.bg, основател на проекта Пендара и инициатор на първите фермерски пазари в големите градове на страната. Тя е експерт по маркетинг и бизнес развитие на микро предприятията в областта на храните и козметиката.

Завършила е магистратура по Технология на тютюна, растителните масла, козметичните и парфюмерийните продукти в Университета по хранителни технологии в Пловдив, но страстта ѝ към маркетинга я отвежда към кариерно развитие в областта на продуктовия и бранд мениджмънт. Кариерата ѝ започва като технолог по развойните дейности в Булгартабак в Хасково, след което продължава на ръководни позиции в Пловдив и София: маркетинг мениджър на Роза Импекс, продуктов мениджър на Рубелла Козметикс, бранд мениджър на NUXE за България и маркетинг мениджър на Mall Markovo Tepe. Консултирала е стотици микро и малки предприятия в областта на козметиката и храните.

През 2009 год. отваря първия био магазин в Пловдив, а през 2015 и първия магазин с кухня за фермерска храна.

От 2010 до 2015 год. издава електронното списание „Органично“.

През 2013 год. основава първия фермерски пазар в Пловдив, а 6 месеца по-късно инициира и фермерските пазари в София, Варна и Бургас.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати